La 1 ianuarie 2005, portofoliul AVAS cuprindea pachete de actiuni la 1066 de societati comerciale, cu un capital social total de 15.774 miliarde de lei.
În contextul programarii activitatilor de privatizare din cadrul Autoritatii, portofoliul este împartit în:
- Portofoliu privatizabil: 527 de societati comerciale, cu un capital social de 5247 miliarde de lei. Din acestea, 119 au capital majoritar de stat, iar la restul, 408 societati, statul, prin AVAS, detine pachete minoritare.
- Portofoliu neprivatizabil: 509 societati comerciale, cu un capital social de 6176 miliarde de lei. Dintre acestea, 354 sunt în lichidare judiciara, 16 - în analiza privind lichidarea judiciara, 23 - în lichidare voluntara, 81 - în analiza pentru lichidare voluntara, iar pentru 35, situatia economico-financiara este în curs de lamurire.
- Portofoliu cu statut special, care include bancile, societatile de servicii informatice, societatile cu profil de cercetare-dezvoltare, societatile ale caror actiuni se ofera pentru compensare conform Legii 10/2001, societatile aflate în curs de transfer la alte institutii publice: 30, cu un capital social de 4351 miliarde de lei.
Principalele obiective pe care AVAS si-a propus sa le realizeze în domeniul privatizarii pentru anul 2005 sunt:
- Îndeplinirea sarcinilor ce revin institutiei în urma angajamentelor asumate de Guvernul României în cadrul negocierilor cu UE si cu institutiile financiare internationale (FMI, Banca Mondiala):
- Monitorizarea politicii salariale a 7 societati comerciale, în vederea limitarii cresterii anuale a fondului de salarii la 4%, cu precizarea tintelor trimestriale.
- Urmarirea societatilor comerciale neplatitoare la cele patru utilitati pentru asigurarea achitarii facturilor.
- Privatizarea trimestriala, prin orice metoda, inclusiv prin lichidare voluntara, a cel putin 20 de societati comerciale la care statul, prin AVAS, detine pachetul majoritar de actiuni.
- Solutionarea platilor compensatorii la patru societati comerciale (S.C. AVERSA S.A. Bucuresti, S.C. GES S.A. Boldesti-Scaieni, S.C. GRIRO S.A. Bucuresti si S.C. METALURGICA S.A.Aiud).
- Trecerea în proprietate privata a celor trei companii foarte mari: S.C. ELECTROPUTERE S.A. Craiova, S.C. TRACTORUL UTB S.A. Brasov, S.C. RULMENTUL S.A. Brasov.
- Trecerea în proprietate privata a 75% din numarul societatilor comerciale privatizabile din portofoliul AVAS. - Trecerea în proprietate privata a tuturor societatilor comerciale revenite în portofoliul AVAS, într-o perioada de sase luni de la reînscrierea statului ca actionar.
Îndeplinirea acestor obiective se va realiza prin programele de privatizare PSAL I si II, prin programul de privatizare prin forte proprii al AVAS si prin privatizare pe piata de capital.
Comentarii articol (0)