Procesul de privatizare, din perspectiva Autoritãþii pentru Valorificarea Activelor Statului, se aflã, în acest moment, în faza sa finalã. AVAS mai are un portofoliu rezidual de societãþi comerciale, aflate, în marea lor majoritate, într-o situaþie economico-financiarã deosebit de dificilã.
Deciziile pentru trecerea lor în proprietate privatã sunt delicate, întrucât aceste societãþi nu mai au o greutate economicã realã, dar ridicã în schimb probleme sociale cu impact major.
În acest caz, una dintre alternativele viabile la vânzarea pachetelor de acþiuni este lichidarea, care presupune vânzarea activelor pe module funcþionale, care sã rãmânã în piaþã, ca actori economici plãtitori de taxe ºi impozite, capabili sã asigure ocuparea forþei de muncã, precum ºi valorificarea resurselor existente în economie.
În prezent, situaþia este urmãtoarea:
- în lichidare judiciarã: 334 societãþi;
- în lichidare voluntarã: 17 societãþi;
- în dizolvare conform Legii 31/1990: 7 societãþi;
- în dizolvare conform Legii 359/2004 - 138 societãþi;
- fãrã activitate, fãrã date financiare: 21;
- în dizolvare: 30.
"Dacã în 2005, a fost iniþiatã procedura de lichidare pentru 98 de societãþi comerciale, pentru anul 2006, a declarat vicepreºedintele AVAS, Laszlo Gyerko, vom continua, în mod accelerat, procesul de trecere în proprietate privatã, în special prin lichidare, a societãþilor comerciale care se mai aflã încã în portofoliul rezidual al Autoritãþii. Se va ajunge astfel la o concordanþã între formã ºi fond, întrucât, deºi numãrul societãþilor comerciale rãmase poate pãrea mare, impactul lor economic este neglijabil.
Aceastã metodã presupune vânzarea de module funcþionale ce vor situa în piaþã actori economici reali ºi vor crea locuri de muncã."
În prezent, în portofoliul Autoritãþii, cu excepþia societãþilor cu statut special, se mai aflã 627 de companii cu capital majoritar de stat. Dintre acestea, în decursul anului 2005, au fost analizate peste 200 societãþi comerciale. Au fost selectate societãþile care înregistrau pierderi, un volum mare de plãþi restante, un grad ridicat de îndatorare, precum ºi lipsa lichiditãþilor. În cadrul analizei s-a þinut cont de atractivitatea lor la privatizare, numãrul de scrisori de intenþie, de cate ori au fost scoase la privatizare, dacã sunt revenite în portofoliu în urma unor privatizãri nereuºite. Astfel, AVAS a hotãrât dizolvarea / lichidarea a 138 societãþi comerciale, printre care: PROCAS S.A. Bucureºti, AUTOTRANSPORT S.A. Iaºi SERVICII COMUNALE S.A. Codlea, MUNCA S.A. Ovidiu, CISAM S. A. Sânnicolau Mare.
În anul 2005, în procesul de privatizare / lichidare, AVAS a întâmpinat greutãþi, din cauza unor factori obiectivi, precum modificãrile legislative. Astfel, numai apariþia O.U.G. nr. 26/2005 ºi abrogarea dispoziþiilor legale referitoare la acordarea înlesnirilor la plata obligaþiilor bugetare restante a determinat retragerea cumpãrãtorilor din negocieri înainte de depunerea ofertelor finale, îmbunãtãþite ºi irevocabile.
La lansarea la privatizare este necesarã o serie de documente (avizul de mediu pentru privatizare, certificate de obligaþii bugetare etc.) care sunt furnizate de alte instituþii ale statului (Consiliul Concurenþei, Autoritatea de Mediu, Ministerul de Finanþe etc.)
În acelaºi timp, interesul potenþialilor cumpãrãtori a scãzut simþitor, în primul rând datoritã lipsei de atractivitate a societãþilor comerciale, confruntate, în marea lor majoritate, cu o situaþie economicã ºi financiarã deosebit de dificilã, dar ºi din cauza anulãrii facilitãþilor privind datoriile societãþilor comerciale.
Apariþia H.G. nr. 2193/30.11.2004 pentru aprobarea normelor privind privatizarea societãþilor comerciale cu capital majoritar de stat care au ca obiect principal de activitate cercetarea-dezvoltarea, prin conþinutul sãu imperativ, a impus o procedurã complicatã ºi de duratã.
Comentarii articol (0)