- Pe primele doua luni ale anului 2005, veniturile totale din activitatea de valorificare au fost de 595,1 miliarde de lei, din care: - 343 de miliarde de lei încasari din valorificarea activelor bancare si comerciale; - 83,4 de miliarde de lei încasari din valorificarea creantelor preluate de la Ministerul Finantelor Publice; - 168,7 miliarde de lei încasari din valorificarea creantelor preluate de la CNAS.
- Pâna în prezent, au fost poprite conturile a 3275 de debitori la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate, din care: - 1.392 de debitori cu debite de peste 500 de milioane de lei; - 1.883 de debitori, cu o valoare a debitelor cuprinsa între 200-500 de milioane de lei.
În acest fel exista premisele realizarii obiectivelor Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului în domeniul valorificarii asumate prin BVC:
- Îndeplinirea angajamentului bugetar pe anul 2005, în valoare totala de 2.571 mld.lei, din care: mld. lei * încasari din valorificarea activelor bancare si a creantelor comerciale 1.050 * încasari din valorificarea creantelor de la Ministerul Finantelor Publice 21 * încasari din valorificarea creantelor preluate de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate 1.500
- Pentru realizarea acestui volum de încasari alocat, cu mult peste posibilitatile reale de valorificare, s-au dispus o serie de masuri menite sa determine atât lichiditate imediata cât si venituri indirecte capabile sa genereze în anul 2005 unitati potentiale de lichiditate, care sa acopere în principal nivelul previzionat de 1.500 mld. lei din valorificarea creantelor preluate de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Numai ca urmare a actiunii de poprire asupra conturilor bancare ale unor societati comerciale cu datorii la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate, pâna luni, 7 martie a.c., Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a încasat 80 de miliarde de lei, ceea ce reprezinta aproximativ 2,9 milioane USD.
· Realizarea integrala a bugetului pe anul 2005 va determina varsaminte catre bugetul statului si unele fonduri speciale de 94,4% din volumul total al incasarilor, astfel:
* transferuri catre trezoreria statului, în contul diminuarii datoriei publice interne, în valoare de peste 956 mld lei * varsaminte la fondul de risc al Ministerului Finantelor Publice de peste 20 mld lei * varsaminte catre Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate de peste 1.450 mld lei
- Preluarea în luna decembrie 2004 a creantelor comerciale aferente Societatii Comerciale ELECTRICA MOLDOVA si OLTENIA asupra a peste 1.800 debitori, a creat platforma valorificarii unor creante în valoare de 1.361 miliarde lei.
II. Programul de privatizare al AVAS pentru 2005
La 1 ianuarie 2005, portofoliul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului cuprindea pachete de actiuni la 1066 de societati comerciale, cu un capital social total de 15.774 miliarde de lei.
Portofoliul AVAS este împartit în:
· Portofoliu privatizabil: 527 de societati comerciale, cu un capital social de 5247 miliarde de lei. Din acestea, 119 au capital majoritar de stat, iar la restul, 408 societati, statul, prin AVAS, detine pachete minoritare. · Portofoliu neprivatizabil: 509 societati comerciale, cu un capital social de 6176 miliarde de lei. Dintre acestea, 354 sunt în lichidare judiciara, 16 - în analiza privind lichidarea judiciara, 23 - în lichidare voluntara, 81 - în analiza pentru lichidare voluntara, iar pentru 35, situatia economico-financiara este în curs de lamurire. · Portofoliu cu statut special, care include bancile, societatile de servicii informatice, societatile cu profil de cercetare-dezvoltare, societatile ale caror actiuni se ofera pentru compensare conform Legii 10/2001, societatile aflate în curs de transfer la alte institutii publice: 30, cu un capital social de 4351 miliarde de lei.
Principalele obiective pe care AVAS si-a propus sa le realizeze în domeniul privatizarii pentru anul 2005 sunt:
- Îndeplinirea sarcinilor ce revin institutiei în urma angajamentelor asumate de Guvernul României în cadrul negocierilor cu UE si cu institutiile financiare internationale (FMI, Banca Mondiala):
· Monitorizarea politicii salariale a 7 societati comerciale, în vederea limitarii cresterii anuale a fondului de salarii la 4%, cu precizarea tintelor trimestriale. · Urmarirea societatilor comerciale neplatitoare la cele patru utilitati pentru asigurarea achitarii facturilor. · Privatizarea trimestriala, prin orice metoda, inclusiv prin lichidare voluntara, a cel putin 20 de societati comerciale la care statul, prin AVAS, detine pachetul majoritar de actiuni. · Trecerea în proprietate privata a celor trei companii foarte mari: S.C. ELECTROPUTERE S.A. Craiova, S.C. TRACTORUL UTB S.A. Brasov, S.C. RULMENTUL S.A. Brasov. · Trecerea în proprietate privata a 75% din numarul societatilor comerciale privatizabile din portofoliul AVAS. · Trecerea în proprietate privata a tuturor societatilor comerciale revenite în portofoliul AVAS, într-o perioada de sase luni de la reînscrierea statului ca actionar.
Îndeplinirea acestor obiective se va realiza prin programele de privatizare PSAL I si II, prin programul de privatizare prin forte proprii al AVAS si prin privatizare pe piata de capital.
Comentarii articol (0)