Articol scris de Marian Rujoiu - trainer Extreme Training (www.traininguri.ro, www.marian-rujoiu.ro)
Oamenii țin la liberul lor arbitru, astfel că, în momentul în care li se amintește de acesta, paradoxal, ei devin mai permisivi acceptând mai ușor anumite lucruri.
Evocarea libertății de acțiune este folosită chiar și în politică pentru a pune în lumină lucrurile dorite.
Astfel, unii politicieni în loc să spună "românii sunt constrânși să-și caute de lucru în alte țări", ei spun "românii sunt liberi să lucreze în orice țară a Uniunii Europene".
O simplă evocare a ”libertații” și sensul se schimbă.
Cercetările au arătat că prin simpla introducere a cuvântului libertate, rata de răspuns sau de convingere crește cu cel puțin 20%. Paradoxal, când în cadrul experimentelor s-a spuns: “Sunteți liberi să acceptați sau să refuzați”, rata de răspuns a crescut considerabil. Probabil oamenii consideră actul alegerii lor ca unul făcut în deplină cunoștință de cauza. Este puțin ciudat ca și atunci când oamenilor li se spune că au libertatea să aleagă refuzul…ei aleg acceptul. Sunt multe motive pentru care ei fac asta, dar să mai luăm câteva exemple de fraze care includ ”libertatea alegerii” pentru a înțelege mai bine tehnica:
- doresc să vă pun un set de întrebări, aveți libertatea să răspundeți la ele sau să refuzați;
- aveți libertatea să alegeți oricare din aceste variante;
- aveți libertatea să acceptați acum sau mai târziu;
- sunteți liber să refuzați această ofertă sau să o acceptați;
- aveți libertatea să aplicați această tehnică ori de câte ori aveți ocazia;
- sunteți liber/a să acceptați sau să refuzați această întâlnire;
- sunteți liber să investiți banii cum considerați mai bine;
- sunteți liber să alegeți oricare variantă din cele 5 modele;
- sunteți liber să acceptați sau să refuzați un sacrificiu pentru a avea această casă;
- sunteți liber să ...
Tehnica generează rezultate bune, în multe împrejurări. Ca orice tehnică, are limitările ei în sensul că nu va funcționa în orice conjunctură. Recomand folosirea acestei tehnici cu precauție având grijă totodată de limitele ei etice.
În cazul în care această tehnică nu vi se pare tocmai morală, sunteți liberi să refuzați sau să acceptați aplicarea ei. Oricum, cu siguranță veți ști mai bine cum să vă feriți de tehnicile de manipulare. Ați câștigat teren numai fiind conștienți de ce se încearcă. Este de ajuns să nu faceți nimic atunci când cineva aplică această tehnică.
Mult succes!
Comentarii articol (5)
La un moment dat, o colega ne explica faptul ca nu doreste sa-si mai vopseasca parul...aducandu-ne argumente in acest sens.Am oprit-o din justificari, spunandu-i clar, faptul ca are liberul arbitru...ca poate sa procedeze astfel incat, indiferent de decizia pe care o va lua: sa se vopseasca/sau nu, important este sa se simta bine cu ea insasi.Urmarea? Rad cu pofta deja...peste cateva saptamani, acea colega avea parul vopsit!
Eu cred ca aceasta tehnica nu este decat "picatura care umple paharul"...si nu o tehnica de manipulare.Poate ca folosirea cuvantului "libertate" are "darul" de a determina acea persoana sa se hotarasca mai repede cu privire la ceea ce vrea/sau nu vrea..
Ar putea fi privita ca o tehnica de manipulare, atata timp cat "subiectul" manipularii este un personaj...caruia ii lipseste increderea in sine si ca atare, in aceste conditii, este clar ca si vointa acestuia este "asemenea"..."incerta" iar folosirea cuvantului "libertate"...il sperie suficient de tare "pe subiect" incat acesta alege, instinctual, opusul (sclavia a fost abolita insa exista o noua forma de sclavie, aproape in orice domeniu...neo-sclavagismul generat de snobismul hainelor de firma...neo-sclavagismul generat de fobia cumparaturilor...sa zicem ca teoria s-ar aplica si la "fobia creditelor" si exemplele ar putea continua...nu amintesc de "Sclava Isaura" si de...potentiala "libertate de alegere" in stituatii de criza economica s.a.m.d. Teoria este-pare a fi...teribil de actuala...).
:O
Doar o corectie mica imi iau libertatea de a face .. "in cunostinta de cauza" si nu "in constiinta de cauza"