-Fara a exista un concept consacrat legal, se poate afirma ca fisa postului are caracter obiectiv.
- Ea se intocmeste in scris, la fel ca si contractul individual de munca.
- Exista modele ale fisei de post in Ordinul Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale nr. 64/2003 pentru aprobarea modelului-cadru al contractului individual de munca si in Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007- 2010 nr. 2895/2006.
- Fisa postului defineste postul ca atare, iar nu calitatile personale care se cer salariatului respectiv. Ca urmare, fisa postului nu se intocmeste sau nu se modifica in functie de calitatile ori lipsurile pretendentului la ocuparea postului respectiv; dimpotriva, cel in cauza trebuie sa corespunda cerintelor (atributiilor) stabilite anterior prin fisa postului in raport cu nevoile angajatorului.
-insa, daca doreste, angajatorul este liber sa modifice fisa postului si in functie de particularitatile salariatului in cauza.
- Fisa postului presupune enumerarea atributiilor care revin salariatului, reprezentand o concretizare a obligatiilor principale pe care salariatul si le asuma la incheierea (sau modificarea) contractului individual de munca; atributiile specifice ce ii revin salariatului din fisa postului intervin in baza prerogativei organizatorice de care dispune angajatorul.
Orientativ, fisa postului trebuie sa cuprinda:
-denumirea postului;
-nivelul in ierarhia interna;
-scopul principal (ca obiectiv al postului);
-conditiile cerute de lege sau/si de angajator pentru ocuparea postului:
• generale;
• speciale (studii, inclusiv specializari; cunostinte de operare/programare pe calculator, daca este cazul; calitati, abilitati, aptitudini);
-alte conditii/cerinte (delegari, detasari/deplasari; disponibilitate de a lucra peste program, daca este cazul);
-atributiile postului/de serviciu izvorate din scopul principal (enumerate detaliat si, pe cat posibil, complet);
-cadrul/limitele competentei decizionale (in exercitarea atributiilor de serviciu); posibilitatea delegarii de atributii (daca este cazul);
-relatii interne:
• ierarhice (subordonat fata de...; superior pentru...);
• de cooperare;
• de control;
• de reprezentare (daca este cazul);
-relatii externe cu alte persoane juridice, private sau de drept public (daca este cazul), sau cu organizatii internationale (daca este cazul).
Puteti citi si LIVE TEXT - partea I si LIVE TEXT - partea III
Comentarii articol (3)