Codul Muncii stabileste ca locul muncii se poate modifica unliateral de catre angajator, prin delegare sau detasare.Delegarea implica faptul ca angajatul isi va executa sarcinile corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca. Delegarea trebuie sa aiba prevazuta o alta adresa si anume intr-un alt loc de munca, fata de cel prevazut in contractul individual de munca.
Delegarea presupune pastrarea acelorasi atributii din fisa postului. Conform Codului Muncii, numai prin detasare, "in mod exceptional" se pot introduce si alte atributii, schimbandu-se astfel felul muncii. Perioada delegarii este de 60 de zile si poate fi prelungita tot cu o perioada de 60 de zile, in conditiile in care angajatul accepta. Sintagma "sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu" se identifica cu sarcinile prevazutein fisa postului.
Daca un angajator, pe perioada delegarii angajatului, ii atribuie acestuia sarcini care nu sunt prevazute in fisa postuui, se poate considera ca nu s-a incheiat o delegare. Insa Codul Muncii nu stabileste daca se poate semna o delegare in cadrul aceluiasi loc de munca, facandu-se numai o delegare de atributii. Codul Muncii stablieste delegarea in functie de locul de munca, si anume in afara lui, si in functie de pastrarea atributiilor din fisa postului.
Pe durata delegarii, angajatul se bucura de o indemnizatie de delegare, in functie de conditiile legii sau de contractul colectiv de munca.
In conditiile in care unui angajat i se atribuie mai multe sarcini, care nu sunt prevazute in fisa postului, angajatorul ar trebui sa propuna modificarea contractului individual de munca.
Articolul 48 din Codul Muncii stabileste ca angajatorul poate modifica temporar felul si locul muncii, fara consimtamantul salariatului, si in cazul unor situatii de forta majora, cu titlu de sanctiune disciplinara sau ca masura de protectie a angajatului.
Comentarii articol (1)