Pe 12 octombrie, Unitatea de evaluare a alegerilor stiintifice si tehnologice (STOA) de la Parlamentul European a organizat un atelier pe tema "Copyright-ul pe piata unica". Deputatii europeni au dezbatut cu reprezentanti ai Comisiei Europene si ai industriei, autori si consumatori felul in care pot fi armonizate legile privind protectia drepturilor de autor si crearea unei baze de date europene a autorilor.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
Poeziile, piesele de teatru, filmele, compozitiile muzicale, picturile, sculpturile, emisiunile de radio si televiziune, softurile protejate de copyright nu pot fi reproduse, distribuite, difuzate catre public, imprumutate sau interpretate fara autorizatia autorului. Drepturile de autor pot fi de natura economica - drepturi de reproducere, difuzare, interpretare publica, adaptare, traducere, expozitie - sau morala - dreptul autorului de a proteja opera de distorsionare sau modificare, ce ar putea aduce prejudicii reputatiei sale.
In Uniunea Europeana, in ciuda existentei a opt directive in domeniu, fiecare stat membru are propriile legi in domeniul protectiei drepturilor de autor. De exemplu, pentru infiintarea unui serviciu pan-european, un magazin de muzica online trebuie sa negocieze cu institutiile de gestiune a drepturilor in cele 27 de state UE.
Proprietatea intelectuala este importanta pentru economie
Participantii la atelierul de la Parlamentul European au cerut Comisiei Europene sa abordeze diferentele dintre legile privind copyrightul intre statele Uniunii Europene. Irena Bednarich, presedinta unui grup de reflectie asupra drepturilor de autor (Copyright levies issue group), a spus ca „in zilele noastre, singura piata unica este cea a continutului ilegal“.
„Proprietatea intelectuala este motorul dezvoltarii economice“, dar „importanta copyrightului este greu de explicat cetatenilor si chiar politicienilor; de aceea Uniunea Europeana ar trebui sa incerce sa sensibilizeze publicul in acest sens“, a spus in cadrul dezbaterii eurodeputatul austriac Paul Rübig, de la Grupul Partidului Popular European (Crestin Democrat).
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Evenimente online oferite abonaților avocatnet.ro premium complet
Comentarii articol (0)