Oamenii au tendinta de a publica pe retelele sociale multe din aspectele vietii lor private fara a se gandi foarte mult la consecinte. Nu ne punem prea multe intrebari nici cand suntem invitati sa ne dam datele personale la inregistrarea pe unele site-uri. Parlamentul European face cateva precizari cu privire la protectia vietii private in lumea online.
Parlamentul European a abordat de multe ori protectia datelor personale, atat pe plan intern, cat si pe plan international. Inainte de Ziua europeana a protectiei datelor (sambata, 28 ianuarie 2012), biroul de presa al PE a solicitat eurodeputatei Birgit Sippel (Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European, Germania) de la comisia pentru libertati civile sa vorbeasca pe marginea unor cifre Eurobarometru despre activitatea eurodeputatilor in acest domeniu si despre propunerea Comisiei Europene de reformare a regulilor privind protectia datelor.
Era digitala implica cerinte noi
In iulie 2011, Parlamentul European a salutat intentia Comisiei Europene de a redacta
un nou regulament pentru protejarea datelor si de a introduce o noua politica pentru procesarea datelor personale in politie si cooperarea juridica in materie penala. Dreptul de a fi uitat este un punct comun al abordarilor Parlamentului European si Comisiei.
74% dintre europeni vad in divulgarea de informatii personale un aspect din ce in ce mai important al vietii moderne (Eurobarometru).
Conform eurodeputatei Birgit Sippel, „
directiva din 1995 privind protectia datelor - inca in vigoare - nu mai indeplineste cerintele erei digitale si trebuie adaptata. Avem nevoie de reguli care sa ne garanteze un nivel inalt de protectie, fara restrictionarea inutila a libertatii de opinie sau informare“.
Dreptul de a fi uitat
Conform PE, 75% dintre cetatenii europeni cred ca ar trebui sa poata sterge informatii personale stocate pe un site web ori de cate ori doresc acest lucru (Eurobarometru).
„
Dreptul de a fi uitat trebuie garantat pentru toti cetatenii europeni, datele trebuie sterse in momentul in care nu mai sunt motive ca acestea sa fie stocate. De aceea, este foarte important ca persoanele vizate sa stie cu ce scop, pe ce perioada, cand si de catre cine sunt stocate si procesate datele lor personale. Acest drept trebuie asigurat pentru cetatenii europeni nu numai in UE, ci si in afara acesteia“, a mai spus Sippel.
67% dintre europeni nu sunt constienti de existenta unei autoritati publice nationale responsabile cu protejarea drepturilor lor privind datele personale (Eurobarometru).
Europarlamentarul a aratat ca aceste autoritati au reguli diferite, iar standardele minime UE nu sunt implementate in acelasi fel. De aceea, Parlamentul European saluta propunerea Comisiei de consolidare a autoritatilor nationale pentru protectia datelor.
ACTA – Sfarsitul libertatii online?
Joi, 26 ianuarie 2012, reprezentanti din 22 de state membre UE si Uniunea Europeana au semnat la Tokyo
Tratatul Comercial Anti-Contrafacere (ACTA). Tratatul
nu va putea intra, insa, in vigoare, fara aprobarea Parlamentului European.
Scopul
Acordului Comercial Anti-Contrafacere (intre UE, SUA, Australia, Canada, Japonia, Mexic, Maroc, Noua Zeelanda, Singapore, Coreea de Sud si Elvetia) este de a consolida respectarea drepturilor de proprietate intelectuala, inclusiv online si de a combate contrafacerea si pirateria pentru bunuri precum haine de lux, muzica si filme.
Comisia Europeana si-a publicat ultima propunere pe 24 iunie 2011. Comisia parlamentara responsabila cu acest text este cea pentru comert international. Alte patru comisii vor prezenta opinii: comisiile pentru dezvoltare, industrie, cercetare si energie, afaceri juridice si libertati civile.
Abia dupa ce este discutata si votata in comisii, propunerea poate fi dezbatuta si votata in plen. Comisia pentru dezvoltare a inceput deja discutiile, celelalte comisii urmand sa inceapa lucrarile in curand.
In cadrul acestui proces, Parlamentul European, comisiile si serviciile sale vor organiza seminarii si reuniuni cu experti, reprezentanti ai societatii civile si alte parti vizate, pentru ca toate opiniile sa fie ascultate. Un studiu facut de experti externi este deja disponibil
aici.
Comentarii articol (4)