Dupa ce David Martin, desemnat ca raportor pentru ACTA in Parlamentul European, a anuntat ca le va recomanda colegilor sai sa voteze impotriva ACTA, s-a raspandit presupunerea ca acesta ar fi sfarsitul ACTA. Dar aceasta presupunere este gresita si periculoasa.
Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 10.8.
Lucrurile in Parlamentul European arata in felul urmator. Dosarul ACTA a fost repartizat la cinci comisii parlamentare – patru dintre ele vor intocmi avize, in timp ce responsabilitatea pentru raportul final apartine Comisiei pentru comert international (INTA). Dintre cei patru parlamentari responsabili pentru avize, doi sunt inca in favoarea ACTA – Marielle Gallo (EPP, Franta) si Jan Zahradil (ECR, Cehia), iar doi se opun – Amelia Andersdotter (Verzi/EFA, Suedia) si Dimitrios Droutsas (S&D, Grecia). Pe langa faptul ca sustine ACTA, Jan Zahradil este cunoscut si pentru ca a fost unui dintre cei 28 de parlamentari care au votat, saptamana trecuta, impotriva unei rezolutii a Parlamentului European care sa limiteze exportarea instrumentelor de cenzura catre regimuri autocratice.
Mai mult, daca extrapolam numarul parlamentarilor apartinand grupurilor politice ale raportorilor pro-ACTA, totalul este de 42%, fata de 33% in cazul celor impotriva ACTA. Din fericire, datorita cetatenilor europeni care au protestat in intreaga Europa, situatia nu mai este atat de grava.
Situatia actuala arata ca aproximativ 52,5% dintre parlamentari se opun ACTA, in timp ce 47,5% sunt in favoarea acordului. Altfel spus, daca 20 de membri ai PE se razgandesc ca urmare a uneia dintre masivele campanii de lobby derulate in momentul de fata si organizate de catre Comisia Europeana si de catre mari grupuri de interese din sectorul privat, atunci ACTA va fi adoptata. Situatia devine si mai ingrijoratoare daca luam in considerare faptul ca se intampla des ca mai mult de 5% dintre parlamentari sa nu voteze (fie pentru ca sunt absenti, fie pentru ca se abtin), iar acest lucru inseamna ca sansele ca actuala majoritate sa fie suficienta reprezinta mai mult o chestiune de noroc.
In situatia de fata, fiecare vot din Parlamentul European este pretios. Daca vor predomina mesajele pro-ACTA ale parlamentarilor responsabili pentru avizele din Comisia juridica si Comisia pentru dezvoltare, se va genera un nou impuls care va fi folosit pentru a se “demonstra” faptul ca ACTA este o propunere legitima.
In acelasi timp, exista parlamentari si oficiali in Parlamentul European a caror dependenta de ACTA este mai importanta decat loialitatea lor fata de Parlament si fata de democratia europeana. Circula tot mai multe zvonuri referitoare la oficiali “apolitici” din anumite comisii parlamentare care depun eforturi pentru a impiedica orice progress, precum si la parlamentari care inca incearca sa submineze prerogativele democratice ale Parlamentului, solicitand o amanare a votului pana la pronuntarea deciziei Curtii de Justitie a UE.
Presupunand ca nu li se va permite elementelor anti-democratice din Parlamentul European sa-si atinga obiectivele, exita doua scenarii posibile. in primul scenariu, campania anti-ACTA se va dilua – presupunand ca au obtinut sau ca vor obtine victoria, cetatenii europeni nu ii vor mai contacta pe parlamentari, nu vor mai participa la manifestatii si le vor demonstra parlamentarilor ca atentia noastra este atat de limitata incat putem fi ignorati cu privire la ACTA, cu privire la Directiva privind aplicarea drepturilor de proprietate intelectiala si cu privire la Directiva privind retinerea datelor. in acest caz, le garantam oponentilor nostri ca nicio viitoare miscare democratica nu va fi capabila sa sustina o campanie atat timp cat este necesar. Si pierdem. Intreaga Europa pierde.
Sau ne facem datoria fata de democratia europeana si ne continuam efoturile pana in momentul votului. In acest fel castigam. Intreaga Europa castiga.
Nota redactiei AvocatNet.ro:
Pentru mai multe detalii despre ACTA sau alte proiecte care au impact asupra drepturilor si libertatilor cetatenesti in lumea online, va invitam sa accesati websiteul Asociatiei pentru Tehnologie si Internet (APTI).
Comentarii articol (8)