Comisia Europeana a solicitat interzicerea unui drog periculos, similar cu ecstasy, care este inca legal in 12 tari UE. Aceasta a solicitat statelor membre sa opreasca raspandirea libera a drogului numit mefedrona pe teritoriul UE, prin impunerea unor masuri de control asupra acestuia. Acest drog este asociat mortii a cel putin 37 de persoane in Regatul Unit si Irlanda.
Mefedrona este deja ilegala in 15 tari UE.
„Mefedrona este un drog periculos care este disponibil pe internet si pe strada. Acest drog a fost deja responsabil de moartea unor persoane, de aceea invit guvernele sa actioneze rapid in vederea controlarii si incriminarii lui”, a declarat dna Viviane Reding, vicepresedinte al Comisiei Europene si comisar european pentru justitie.
„Este de responsabilitatea noastra sa ii protejam pe tineri de noi substante psihoactive precum mefedrona”, adauga aceasta.
S-au semnalat in Uniunea Europeana doua cazuri de deces in care mefedrona pare sa fi fost singura cauza. In Regatul Unit si Irlanda s-au inregistrat cel putin 37 de alte cazuri de deces in care s-a detectat mefedrona in esantioanele post-mortem.
Propunerea prezentata de Comisie ar interzice producerea si comercializarea mefedronei, impunand asupra acesteia sanctiuni penale in intreaga Europa.
In prezent, guvernele UE trebuie sa decida, prin vot cu majoritate calificata in Consiliu, daca vor pune in aplicare aceste masuri.
Mefedrona este un stimulant ale carui efecte fizice sunt comparabile cu cele produse de ecstasy (MDMA) sau cocaina. Se vinde in principal sub forma de praf, dar si de capsule sau tablete, pe internet, in magazine etnobotanice (head shop) sau de catre traficanti pe strada.
O evaluare stiintifica a riscurilor efectuata de Observatorul European pentru Droguri si Toxicomanie (OEDT), stabilit la Lisabona, a indicat ca mefedrona poate cauza probleme grave de sanatate si poate duce la dependenta, iar in Europa s-au inregistrat cateva cazuri de deces asociate consumului de mefedrona.
Mefedrona nu are nicio valoare medicala demonstrata si nicio utilizare legitima cunoscuta. Se numara printre substantele controlate in 15 tari UE: Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Franta, Germania, Irlanda, Italia, Letonia, Luxemburg, Malta, Polonia, Romania, Suedia si Regatul Unit.
Comisia a luat aceasta decizie in urma unei proceduri de evaluare a riscului si de control al noilor substante psihoactive prevazuta de Decizia Consiliului din 10 mai 2005 (2005/387/JHA). Consiliul a solicitat aceasta evaluare a riscurilor la 26 mai 2010.
Mai multe informatii aici.
Comentarii articol (0)