ACCES GRATUIT
Tribunalul Valcea
Diminuarea cu 25% a salariilor bugetarilor nu respecta prevederile legale. Vezi motivarea sentintei
Mai multi functionari publici au actionat in instanta o primarie pentru plata diferentei de 25% dintre salariile cuvenite potrivit contractului individual de munca si salariile platite efectiv, Tribunalul Valcea dandu-le acestora castig de cauza in data de 14 octombrie 2010. Instanta a apreciat ca un tert nu poate interveni a modifica acordul partilor semnatare intr-un contract individual de munca.
Articolul continuă mai jos
Reclamantii au solicitat primariei sa plateasca salariile potrivit contractelor individuale de munca, respectiv actelor aditionale la contractele individuale de munca, actualizate cu rata inflatiei de la data scadentei fiecareia si pana la data platii efective a sumelor datorate.
Reclamatul putea face recurs in 10 zile de la pronuntarea sentintei.
Curtea si-a motivat decizia considerand ca
salariul reprezinta unul dintre drepturile asupra caruia cele doua parti ale raportului juridic de munca au convenit si l-au prevazut in mod expres in continutul contractului individual de munca, in conformitate cu dispozitiile art. 17 alin. 2, coroborat cu art. 3 din acelasi articol.
De asemenea, in motivarea instantei se arata ca
un tert fata nu poate interveni pentru a modifica acordul partilor semnatare fata de contractul individual de munca.
„Statul, tert raportat la contractul individual de munca, incheiat intre angajator si salariat, nu poate modifica ceea ce partile au stabilit, respectiv nu poate diminua salariile acestora in mod direct, prin edictarea unei legi in acest sens, caci protectia juridica a raportului juridic de munca stabilit contractual este acelasi atât pentru personalul bugetar, cat si pentru cel incadrat la angajatori privati.
Nu se poate vorbi de o protectie a legii mai mare in cazul angajatilor privati”, considera instanta.
Totodata, instanta apreciaza ca
reducerea unilaterala a salariului brut cu 25%, in temeiul dispozitiilor art.1 din Legea nr. 118/2010 privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, incalca prevederile Declaratiei Universale a Drepturilor Omului si pe cele ale art.1 alin.1 din Primul protocol aditional la Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, ratificata de România prin Legea nr.30/18 mai 1994, care privesc protectia proprietatii.
Avocatnet.ro iti prezinta motivarea sentintei Tribunalului Valcea in fisier atasat.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (57)