ACCES GRATUIT
CSM: Concursul de admitere la INM va fi modificat
Concursul de admitere pentru Institutul National al Magistraturii ar putea fi modificat prin introducerea de noi probe, potrivit unor propuneri de imbunatatire a recrutarii si formarii magistratilor, prezentate marti de Consiuliul Superior al Magistraturii si INM, in cadrul unei dezbateri, se arata intr-un comunicat remis redactiei Avocatnet.ro.
Articolul continuă mai jos
Evenimentul a fost organizat in continuarea demersurilor pentru imbunatatirea standardelor de calitate in domeniul recrutarii si formarii initiale a magistratilor, rezultate dintr-o dezbatere de la finalul lunii iunie, care s-a axat pe programele de formar si durata scolarizarii in cadrul INM, precum si pe recrutarea magistratilor.
Potrivit documentului CSM, modificarile propuse pentru concursul de INM „vizeaza, pe de o parte, introducerea unor noi probe de concurs sau cresterea ponderii acelor probe de concurs care au drept scop verificarea abilitatilor necesare exercitarii profesiei de magistrat, cu mentinerea standardelor de exigenta a probelor de verificare a cunostintelor juridice, iar pe de alta parte, modificarea unor dispozitii vizand organizarea si desfasurarea concursului, necesare pentru remedierea disfunctionalitatilor aparute la ultimele concursuri”.
In ceea ce priveste recrutarea si formarea initiala a magistratilor recrutati conform art. 33 din Legea nr. 303/2004, modificarile propuse au ca scop garantarea unor standarde de recrutare adecvate pentru toti magistratii nou recrutati, indiferent de conditiile de accedere in magistratura, prin uniformizarea modalitatilor de recrutare pentru cele doua categorii de candidati pentru functia de judecator sau procuror (candidati cu experienta in profesii juridice si candidati fara experienta in profesii juridice). Totodata, se urmareste revizuirea programului de formare initiala a magistratilor astfel recrutati, pentru a se asigura insusirea competentelor specifice exercitarii functiei si modificarea statutului acestei categorii de magistrati in perioada formarii initiale, dar si verificarea insusirii competentelor specifice exercitarii functiei la finalizarea perioadei de 6 luni de formare initiala.
De asemenea, referitor la durata, structura si curricula formarii initiale in cadrul INM, au fost conturate cateva propuneri preliminare, care vor fi analizate si dezvoltate printr-o mai larga consultare si implicare a formatorilor INM ( inclusiv a tutorilor de practica).
Propunerile formulate au pornit de la necesitatea mentinerii duratei actuale a cursurilor INM de 2 ani, avand in vedere si durata formarii initiale in majoritatea statelor europene. Scopul modificarilor din acest domeniu vizeaza accentuarea caracterului practic al formarii initiale in cadrul INM si accentuarea componentei formative care vizeaza dezvoltarea abilitatilor si competentele specifice functiei de magistrat, insusirea normelor deontologice, constientizarea rolului profesional si a apartenentei la profesie.
Propunerile detaliate vor fi supuse dezbaterii sistemului judiciar si, ulterior, vor constitui baza modificarilor regulamentare pe care le va initia CSM pentru cresterea gradului de profesionalism in sistemul judiciar romanesc si imbunatatirea modului de functionare a institutului.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (2)