Casa Nationala de Pensii Publice ar putea acorda peste 53.000 de bilete de tratament balnear in acest an, in unitatile pe care le are in proprietate, potrivit unui proiect de HG, publicat marti de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS).
Biletele ar putea fi repartizate pe 17 serii cu durata de 18 zile, din care durata tratamentului balnear a fost stabilita la 14 zile. De asemenea, in timpul unui an calendaristic unui beneficiar i se poate elibera numai un singur bilet de odihna sau de tratament balnear.
Proiectul de Hotarare pentru aprobarea procedurii de stabilire a numarului biletelor de odihna si tratament balnear pentru anul 2011 prevede ca in unitatile de tratament balnear proprietate a Casei Nationale de Pensii Publice sunt asigurate 53.499 de locuri, dintre care o parte vor fi gratuite.
“Numarul biletelor de tratament balnear ce se acorda gratuit categoriilor de persoane beneficiare de prevederile unor legi speciale cu caracter reparatoriu, precum si categoriilor de persoane beneficiare ale sistemului de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, este stabilit in procent de maxim 15% din totalul numarului de bilete”, se arata in proiectul MMFPS.
De asemenea, valoarea biletelor de odihna este de 10% din suma totala alocata prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul 2011, iar durata sejurului unui bilet de odihna este de sase zile.
Potrivit proiectului de act normativ, pot beneficia de tratament balnear persoanele care au calitatea de pensionar al sistemului public de pensii, asigurat al sistemului public de pensii care a realizat un stagiu de cotizare de cel putin 6 luni in ultimele 12 luni anterioare repartizarii biletului sau asigurat al sistemului de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale. Si beneficiarii prevederilor unor legi speciale, care reglementeaza dreptul la bilet de tratament balnear prin sistemul public de pensii pot accesa bilete de tratament balnear.
Distribuirea biletelor de odihna si a biletelor de tratament balnear se face de catre Casa Nationala de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii, iar biletele sunt decontate de catre institutie, din fondurile aprobate prin legea anuala a bugetului asigurarilor sociale de stat.
Conform Normelor si criteriilor pe baza carora se acorda biletele de odihna prin sistemul organizat si administrat de Casa Nationala de Pensii Publice, prevazute in Anexa 1 la proiectul de HG, beneficiarul biletelor acopera 50% din pretul biletului de odihna, in situatia in care castigul salarial brut al asiguratului este mai mic sau egal cu castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat sau pretul integral, in cazul in care castigul salarial brut al asiguratului este mai mare decat castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.
Totodata, se poate achita pretul integral al biletului de odihna in cazul sotului sau sotiei, iar in cazul copiilor, 50% din contributia parintelui.
Distribuirea catre beneficiari a biletelor de odihna se realizeaza in baza unei cereri si a unei adeverinte prin care angajatorul atesta calitatea de asigurat a solicitantului, precum si cuantumul castigului salarial brut, pentru care se datoreaza contributia individuala de asigurari sociale, dar si ca la nivelul angajatorului, potrivit legii, nu se poate constitui fond social.
Primirea cererilor se face in ordine cronologica de catre casele teritoriale de pensii, iar cererile sunt solutionate de conducerea caselor teritoriale de pensii, in limita repartitiei primite, urmand ca pentru cererile nesolutionate casele teritoriale de pensii sa poata solicita Casei Nationale de Pensii Publice suplimentarea repartitiei.
__
Nota Avocatnet.ro: Puteti consulta proiectul de HG in fisierul atasat.
Comentarii articol (4)