Numarul concediilor medicale acordate anul trecut a scazut cu 45% fata de aceeasi perioada a anului 2009, ca urmare a noului sistem de acordare a concediilor medicale introdus de Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, in 2010, informeaza un comunicat de presa al MS.
Astfel, daca in perioada 1 ianuarie - 30 noiembrie 2009 au fost eliberate aproximativ 3 milioane de certificate medicale, in acelasi interval al anului 2010 au fost prescrise
1,64 milioane de certificate, ceea ce inseamna cu peste 1,3 milioane mai putine documente.
„Ne asteptam ca noile reguli impuse la acordarea concediului medical si eliberarea certificatelor medicale sa produca efecte, chiar daca la inceput au fost contestate de sistem. Aceasta diminuaredestul de importanta a numarului de certificatele medicale ne-a confirmat faptul ca pe acest domeniu au existat unele abuzuri. De altfel, era inadmisibil ca aproximativ 6% din Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate sa fie cheltuite pe plata concediilor medicale, multe dintre ele fara justificare, asa cum s-a intamplat in 2009. Cand am gandit noul sistem am avut in vedere stoparea abuzurilor si eliberarea documentelor exclusiv pentru cei aflati in nevoie si suferinta”, a declaratministrul Sanatatii, Cseke Attila.
De asemenea, intre 1 ianuarie si 30 noiembrie 2010,
medicii de familie au eliberat cu 51% mai putine certificate medicale, ajungand la 820 de mii de documente fata de 1,67 milioane de certificate, eliberate in aceeasi perioada din 2009.
Si in ambulatoriul de specialitate, numarul certificatelor medicale a fost mai mic cu 43 procente fata de anul 2009. Astfel ca, anul trecut au fost eliberate 276 de mii de certificate medicale fata de aproximativ 488 de mii in 2009, diferenta fiind de peste 211 mii.
Cele mai importante scaderi au fost inregistrate in judetul Bihor, unde s-a constatat o diminuare semnificativa, de la aproximativ 97 de mii de certificate eliberate in primele 11 luni din 2009, la aproximativ 12 mii in aceeasi perioada din 2010, diferenta fiind de peste 85 100 documente.
Si in Bucuresti, numarul certificatelor medicale eliberate a scazut de la peste 390 de mii la un numar circa 116 mii, diferenta inregistrata fiind de peste 270 de mii de certificate. Judetul Mures a consemnat o diminuare de la 132 de mii de certificate la 49 de mii, ceea ce inseamna o diferenta de peste 82 de mii de documente. Situatii similare au mai existat in judetele Arges, Hunedoara, Sibiu, Cluj, Brasov.
Pe de alta parte, in judetele Calarasi si Giurgiu scaderile de certificate eliberate in primele 11 luni din 2010 au fost nesemnificative fata de aceeasi perioada din 2009.
Singurele judete in care s-a constatat o crestere a numarului de certificate sunt Arad si Ilfov. Astfel, in Arad, au fost eliberate 59 mii de certificate medicale, in perioada 1 ianurie - 30 noiembrie 2010, fata de peste 41 de mii in intervalul 1 ianuarie - 30 noiembrie 2009. In Ilfov, cresterea este de la circa 15 mii de certificate in 2010, la aproximativ 14 mii de astfel de documente eliberate in 2009.
In aceste conditii, presiunea pe Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate a scazut cu aproximativ 140 de milioane de lei, in urma aplicarii noului sistem de acordare a concediilor medicale.
In 2010, Ministerul Sanatatii a introdus un nou sistem de acordare si eliberare a concediile medicale. Noile prevederi introduc mijloace mai eficiente de verificare a modului de acordare a concediilor medicale, precum si dublarea cuantumului amenzilor pentru eliberarea certificatelor de concediu medical de catre medicii prescriptori, in afara conditiilor legale. Au fost introduse si masuri de reducere a termenelor de acordare a concediilor medicale.
In premiera, au fost luate masuri care dau posibilitatea autoritatilor sa verifice daca persoana care a solicitat concediul medical necesita, intr-adevar, ingrijiri medicale. Astfel, platitorii de indemnizatii, adica angajatorii sau, dupa caz, casa de asigurari de sanatate pot verifica daca pacientul tratat in regim ambulatoriu se afla, bolnav, la domiciliu sau la resedinta aleasa in orele in care nu se afla la unitatea sanitara pentru tratament.
Comentarii articol (2)