Curtea de Justitie a Uniunii Europene a decis in aceasta saptamana ca derogarea de la egalitatea de tratament intre femei si barbati la calcularea primelor si a prestatiilor de asigurare din contractele de asigurare incheiate dupa 21 decembrie 2007 este nevalida. Norma privind primele si prestatiile unisex se aplica incepand cu 21 decembrie 2012.
Directiva 2004/113/CE interzice orice discriminare pe criterii de sex in ceea ce priveste accesul la bunuri si servicii si furnizarea de bunuri si servicii.
Astfel, directiva interzice, in principiu,
luarea in considerare a criteriului sexului la calcularea primelor si a prestatiilor de asigurare din contractele de asigurare incheiate dupa 21 decembrie 2007. Cu toate acestea, directiva prevede o exceptie potrivit careia statele membre pot autoriza, incepand cu aceasta data, derogari de la norma privind primele si prestatiile unisex, cu conditia sa poata garanta ca datele actuariale si statistice subiacente pe care se bazeaza calculele sunt fiabile, actualizate periodic si puse la dispozitia publicului.
Derogarile sunt autorizate numai atunci cand legislatia nationala nu a pus inca in aplicare norma privind primele si prestatiile unisex. Dupa cinci ani de la expirarea termenului de transpunere a directivei, si anume la 21 decembrie 2012, statele membre trebuie sa reexamineze justificarea acestor derogari, tinand seama de datele actuariale si statistice cele mai recente, precum si de raportul prezentat de Comisie dupa trei ani de la data transpunerii directivei.
Association belge des Consommateurs Test-Achats ASBL si doi particulari au sesizat Curtea Constitutionala belgiana cu o actiune in anularea legii belgiene de transpunere a directivei. In cadrul acestei actiuni instanta belgiana a solicitat Curtii de Justitie sa aprecieze validitatea derogarii enuntate in directiva in raport cu normele de drept superior, mai exact principiul egalitatii intre femei si barbati consacrat de dreptul Uniunii.
In hotararea pronuntata pe 1 martie, Curtea subliniaza mai intai ca, potrivit articolului 8 TFUE, in toate actiunile sale, Uniunea urmareste sa elimine inegalitatile si sa promoveze egalitatea intre barbati si femei. In realizarea progresiva a acestei egalitati, revine legiuitorului Uniunii sarcina de a stabili momentul interventiei sale tinand seama de evolutia conditiilor economice si sociale din Uniune.
In continuare, Curtea precizeaza ca tocmai in acest sens a prevazut legiuitorul Uniunii in directiva ca diferentele in materie de prime si prestatii rezultate din
utilizarea sexului ca factor in calculul acestora trebuiau sa fie suprimate pana cel tarziu la 21 decembrie 2007. Cu toate acestea, intrucat la momentul adoptarii acestei directive utilizarea factorilor actuariali in ceea ce priveste sexul era foarte raspandita in furnizarea serviciilor de asigurare, legiuitorul putea sa puna in aplicare in mod legitim norma privind primele si prestatiile unisex, in mod gradat si cu perioade de tranzitie adecvate.
In aceasta privinta, Curtea aminteste ca directiva deroga de la norma generala a primelor si prestatiilor unisex, instituita prin aceeasi directiva, acordand statelor membre posibilitatea de a decide pana la 21 decembrie 2007 sa autorizeze diferente proportionale pentru cei asigurati in cazul in care sexul reprezinta un factor determinant in evaluarea riscurilor, pe baza datelor actuariale si a statisticilor pertinente si precise.
Aceasta posibilitate va fi reexaminata dupa cinci ani de la data de 21 decembrie 2007, tinand seama de un raport al Comisiei, insa, in lipsa din cadrul directivei a unei dispozitii cu privire la durata aplicarii acestor diferente, statele membre care au utilizat posibilitatea mentionata sunt autorizate sa permita asiguratorilor sa aplice acest tratament inegal pe o perioada nelimitata.
Potrivit Curtii, in aceste imprejurari exista un risc ca derogarea de la egalitatea de tratament intre barbati si femei prevazuta de directiva sa fie permisa de dreptul Uniunii pe o perioada nelimitata. Prin urmare, o dispozitie care permite statelor membre in cauza sa mentina, nelimitat in timp, o derogare de la norma primelor si prestatiilor unisex este contrara realizarii obiectivului egalitatii de tratament intre femei si barbati si trebuie considerata nevalida la expirarea unei perioade de tranzitie corespunzatoare.
Prin urmare, Curtea declara ca,
incepand cu 21 decembrie 2012, in sectorul serviciilor de asigurari derogarea de la norma generala a primelor si prestatiilor unisex este nevalida.
Comentarii articol (0)