Romania a fost condamnata marti de Curtea Europeana a Drepturilor Omului la plata unor daune morale de 50.000 de euro pentru incalcarea dreptului la viata al reclamantilor, in dosarul protestelor anticomuniste din decembrie 1989 de la Cluj.
In cauza Lapusanu si altii vs. Romania, noua romani au sesizat CEDO pentru lipsa unei investigatii eficiente si tergiversarea anchetei penale in cazul manifestatiilor anticomuniste de la Cluj Napoca, in care 26 de persoane au murit, iar 52 au fost ranite.
Reclamantii, Dorel Lapusan, Mircea Ioan Nitu, Nicolae Nemeti-Cristea, Dragomir Dumitru Inclezan, Leontin Lung, Cornel Matis, Liviu-Ioan Bortig, Dorel Lupsa and Delia-Liana Matis, sunt noua cetateni romani, nascuti in 1964, si, respectiv, 1968, 1941, 1956, 1967, 1966, 1937, 1957, 1960 si locuiesc in Cluj Napoca. Primii sase dintre ei au fost raniti in protestele anticomuniste de la Cluj Napoca din decembrie 1989, iar ceilalti trei sunt rude apropiate ale unor persoane care au murit in timpul acestor manifestatii.
Parchetul Militar a deschis, in ianurie 1990, o ancheta impotriva tragatorilor neidentificati si a comandantilor militari, insa, doi ani mai tarziu, a inchis dosarul cu o solutie de neinceperea urmarii penale.
Ulterior, in 1997 ancheta penala a fost redeschisa, iar sase inculpati au fost adusi in fata judecatorilor pentru omor si instigare la omor. In 2005, dupa mai multe decizii si recursuri, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis achitarea unui acuzat si condamnarea celorlalti cinci pentru omor si tentativa de omor. Instanta suprema a acordat victimelor despagubiri, pe care Ministerul Apararii Nationale le-a si achitat in perioada apilie-iunie 2006.
Judecatorii CEDO au admis plangerea reclamantilor romani si au stabilit ca Romania a incalcat dreptul la viata al acestora, prevazut in articolul 2 al Conventiei pentru apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor fundamentale.
Ei au subliniat ca importanta pe care o are dosarul evenimentelor de la Cluj pentru societatea romaneasca ar fi trebuit sa oblige autoritatile romane sa gestioneze cu promptitudine cauza, astfel incat sa se evite orice aparenta ca statul ar tolera acte nedrepte sau ilegale.
Judecatorii europeni au decis ca Romania trebuie sa plateasca cate 10.000 de euro pentru cinci dintre aplicanti, ca daune morale. Cei care beneficiaza de aceste sume sunt Dorel Lapusan, Liviu-Ioan Bortig, Leontin Lung, Mircea Ioan Nitu and Dragomir Dumitru Inclezan.
De asemenea, Lung si Lapusan vor primi cate 750 euro, iar Inclezan, 660 euro, pentru cheltuieli de judecata.
Tot marti, i
n cauza nr. 2162/05 a Colegiului de Consilieri Juridici din Arges vs. Romania, in care asociatia reclama incalcarea dreptului de libera asociere, CEDO a decis ca statul roman este vinovat de violarea articolului 11 din Conventie (libertatea de intrunire si asociere).
Solicitantul nu a emis nicio pretentie financiara, de aceea statul roman nu va trebui sa plateasca daune, insa judecatorii europeni au stabilit ca situatia ar putea fi remediata daca i se va permite asociatiei, pe baza Codului de Procedura Civila, sa faca recurs extraordinar.
Comentarii articol (3)