Harta salariilor: Cine va primi mariri in 2011 si cine nu, titreaza Capital.
La finalul lunii martie, cand a fost proclamata oficial iesirea din recesiune, harta salariilor din Romania arata surprinzator: in ciuda lamentarilor, salariile bucurestenilor au crescut constant pe timp de criza, in timp ce in restul tarii au scazut progresiv. Cu trei exceptii: Timisoara, Sibiu si Brasov. In schimb, „vedeta“ Provinciei, Clujul, o duce tot mai rau.
Domeniile in care nu prea exista diferente de salarizare intre Bucuresti si alte orase importante din Romania sunt bancar si IT; la polul opus, discrepante reale exista in retail si industrie, e de parere Bogdan Florea, directorul general al companiei de recrutare si leasing de personal Trenkwalder.
Romania poate fi casa unor investitii de miliarde de euro in energie, dar lipsa deciziilor blocheaza banii, informeaza Ziarul Financiar.
Romania are potentialul de a atrage proiecte energetice majore, pe energie conventionala sau regenerabila, dar lipsa unor decizii intarzie concretizarea acestor planuri si uneori ii sperie pe investitori. Totodata, multi specialisti au parasit sectorul de stat alegand mediul privat, iar mediul privat a ajuns acum sa ceara solutii de la un sector saracit de resurse umane competente.
Aflati din Evenimentul Zilei Cand vom simti iesirea din criza.
Vor trece cel putin doi ani pana cand puterea de cumparare a romanilor va creste, adica vom avea venituri cu care sa ne putem cumpara mai multe bunuri decat pe timp de criza.
Desi autoritatile se asteapta ca Romania sa reia in 2011 cresterea economica, revenirea va fi prea anemica pentru ca si romanul de rand sa simta o imbunatatire a nivelului de trai, spun analistii. In urma sunt doi ani de recesiune puternica, iar odata cu economia au scazut si salariile, cele ale bugetarilor diminuandu- se cu 25% in 2010, dupa un val de taieri salariale in mediul privat. Veniturile bugetarilor au beneficiat insa de o majorare cu 15% la inceputul acestui an.
Vom lua mai greu credite in euro, anunta Adevarul.
Banca Nationala a Romaniei pregateste masuri speciale de descurajare a creditarii in valuta pentru persoanele cu venituri in lei. BNR a redus rata rezervelor minime obligatorii in valuta pentru a crea lichiditate in piata, avand in vedere rambursarile mari ale statului, a explicat guvernatorul Isarescu.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) are in vedere luarea unor masuri speciale, cel mai probabil prudentiale, pentru a descuraja contractarea de credite in valuta - euro, dolari sau franci elvetieni - pentru persoanele care obtin venituri in lei, a declarat Mugur Isarescu, guvernatorul bancii centrale.
Aprecierea leului si prabusirea consumului au tinut inflatia sub 8%, scrie Financiarul.
Trendul ascendent a fost sustinut, in principal, de cresterea preturilor internationale la alimente si petrol.
Inflatia anuala din Romania a accelerat in martie, plasandu-se in intervalul 7,7%-8%, de la 7,6% in februarie si 6,99% in ianuarie, rata lunara fiind de 0,3%-0,66%, potrivit estimarilor analistilor consultati de „Fin.ro”. Acestia au aratat ca inflatia a fost alimentata de cresterea pe plan global, dar si local, a pretului petrolului si al produselor alimentare, pe fondul prelungirii efectului cresterilor de taxe din 2010.
Comentarii articol (0)