ACCES GRATUIT
Aproape 350.000 firme vor tine un sistem simplificat de contabilitate
Guvernul a modificat, printr-o ordonanta de urgenta, legea contabilitatii, astfel incat aproape 350.000 de firme vor putea beneficia de un sistem simplificat de contabilitate, a anuntat primul-ministru Emil Boc la finalul reuniunii saptamanale a Executivului.
Articolul continuă mai jos
„349 de mii de firme vor tine un sistem simplificat de contabilitate (...). Este vorba de acele firme care au o cifra de afaceri pana in 35 de mii de euro”, a precizat premierul.
La randul sau, ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu a aratat care sunt principalele modificari ale actului normativ.
Astfel, entitatile patrimoniale
care au o cifra de afaceri de 35.000 de euro si active in valoare de pana la 35.000 euro inregistrate pana la 31 decembrie anul precedent „vor intocmi in loc de cinci situatii financiare doua, vor intocmi un bilant si un cont de rezultate simplificate, nu vor mai intocmi situatia fluxurilor de numerar, situatia modificarii capitalului si notele explicative”, a explicat ministrul Finantelor.
Totodata, aceste entitati vor aplica un plan de conturi simplificat care va cuprinde doar 50 de conturi, in loc de aproximativ 400 de conturi cate sunt in prezent.
Ministrul Ialomitianu a mai adaugat ca a emis un ordin de ministru prin care entitatile economice mentionate vor putea depune anual bilantul contabil.
In plus, contabilitatea in cadrul acestor entitati va putea fi tinuta de un director financiar sau un expert contabil, dar si de catre absolventii de studii economice superioare, ceea ce reprezinta un element de noutate in legislatia romaneasca.
„Am dat posibilitatea si persoanelor fizice care au absolvit o facultate economica sa tina contabilitatea, dandu-le o sansa tinerilor sa lucreze in contabilitate, lucru pe care l-am discutat si cu corpul expertilor contabili” a subliniat Gheorghe Ialomitianu.
Ministrul a mai adaugat ca modificarile aprobate astazi de Executiv au fost solicitate de mediul de afaceri si se inscriu in politica Guvernului Romaniei de reducere a birocratiei din administratie si a costurilor administrative ale agentilor economici, venind totodata in intampinarea unui proiect de directiva europeana pe aceeasi linie. „Ne inscriem si in noua preocupare a Comisiei Europene de a reduce povara administrativa. Chiar se lucreaza la o directiva privind reducerea birocratiei pentru firmele mici, este un proiect de directiva care combina situatiile financiare cu situatiile fiscale. Romania a facut deja un prim pas privind simplificarea in domeniul contabilitatii”, a incheiat ministrul de finante.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (92)