Cum ne ia statul jumatate din venituri prin taxe, scrie Adevarul.
Contributiile sociale pentru sanatate, somaj, pensii si diverse fonduri publice, urmate de impozitele pe venituri insumeaza aproape 48% din veniturile salariatilor. Dintr-un salariu de 2.000 de lei, angajatul ramane doar cu 1.040 de lei, iar angajatorul este nevoit sa plateasca dublu pentru a asigura venitul net convenit cu salariatul.
Faptul ca munca e fiscalizata excesiv in Romania este cunoscut indeobste, mai ales la nivelul angajatorilor si salariatilor, iar efectele acestei presiuni se vad la tot pasul.
Harta alimentelor. Unde se gaseste cea mai ieftina mancare si cum au evoluat preturile in ultimele doua luni, titreaza gandul.info.
Preturile alimentelor ar putea sa fie mentinute relativ constante in urmatoarea perioada, potrivit producatorilor contactati de gandul. Acestia spun ca "nu au semnale" care ar putea conduce la scumpiri. Pe de alta parte, reprezentantii Ministerului Agriculturii au avertizat recent ca, pentru unele produse agroalimentare, ritmul de crestere a preturilor cu amanuntul este "nejustificat", fara sa specifice insa despre ce produse este vorba.
"Analizand ultimele evolutii ale preturilor, se poate aprecia ca, cel putin pentru unele produse agroalimentare, ritmul de crestere a preturilor cu amanuntul este nejustificat si este rezultatul actiunii unor factori speculativi in piata si nu a unei diminuari a ofertei fata de nivelul cererii", arata oficialii Ministerului Agriculturii.
Aflati din Romania Libera Ce efecte va avea cutremurul grecesc asupra Romaniei.
Bancile elene, care detin aproximativ 30% din capitalul sistemului bancar local nu sunt expuse, deocamdata, nici unui pericol. Analistii apreciaza ca, daca Romania isi va face temele in ceea ce priveste reforma bugetara, va fi afectata doar marginal de criza greceasca.
Problemele cu care se confrunta Grecia, tara cu o datorie publica ce depaseste 160% din Produsul Intern Brut, vor afecta doar marginal Romania in conditiile in care tara noastra va continua reformele incepute, apreciaza economistul Nouriel Roubini, cunoscut si sub supranumele de “profetul crizei” sau doctor Doom.
Adoptarea euro in 2015 este o misiune aproape imposibila, anunta Capital.
Intrarea Romaniei in clubul statelor euro naste multe discutii, dar se uita ca efectele adoptarii asupra populatiei vor fi mai mult negative decat pozitive, conform situatiei din prezent.
Trecerea la euro nu inseamna doar pierderea independentei in politica monetara, lucru foarte important, de altfel, ci inseamna si o schimbare majora a vietii romanilor. Se spune ca ne va fi usor deoarece ne raportam preturile mai mult in euro decat in lei. Insa in aceste discutii se uita ca Romania nu este formata doar din oraseni, ci si din oameni din zone rurale, unde viata este mult diferita, iar moneda euro este aproape o necunoscuta.
In doi ani, sectorul telecom a pierdut 1,1 mld. euro, informeaza Financiarul.
Cifra de afaceri din industria locala de IT&C a atins anul trecut 8,8 miliarde de euro, cu 6% peste cea inregistrata in 2009 si cu 3,3% sub nivelul din 2008, iar exporturile au urcat cu aproximativ 45%, se arata intr-un studiu realizat de Institutul pentru Tehnica de Calcul (ITC).
„Per ansamblu, bilantul pare neasteptat de pozitiv pentru o perioada de recesiune atat de severa, dar, la o analiza de detaliu, trebuie notate traiectorii diferite si decalaje considerabile in evolutia sectoarelor TI&C (Tehnologia Informatiei&Comunicatii)“, a declarat Mircea Vuici, coordonatorul studiului.
Comentarii articol (0)