Limitarea deficitului bugetar la 3% ar putea insemna noi cresteri de impozite, anunta Financiarul.
Analistii consultati de „Fin.ro” si-au exprimat rezervele referitoare la propunerea de introducere in Constitutie a unei limite pentru deficitul bugetar, de 3%. Ei avertizeaza ca o astfel de limitare ar putea afecta puternic cresterea economica, dat fiind faptul ca pentru atingerea tintei vor fi necesare majorarea impozitelor si reducerea cheltuielilor.
In proiectul de revizuire a Constitutiei a fost introdus un nou articol, dupa articolul 138, in care la alineatul 1 se specifica faptul ca „statul trebuie sa evite deficitul public excesiv si deficitul bugetar nu poate fi mai mare de 3% din PIB, iar datoria publica nu poate depasi 60% din PIB”. Pe de alta parte, potrivit alineatului 2, „imprumuturile externe pot fi contractate numai in domeniul investitiilor”.
Bancherii au ieftinit creditele de consum in aprilie, informeaza Ziarul Financiar.
Dobanzile la creditele noi in lei acordate populatiei pentru consum s-au redus in aprilie in medie cu aproape 1,5 puncte procentuale fata de luna anterioara, inregistrand astfel cea mai mare variatie din ultimul an, in conditiile in care bancherii au revenit cu oferte promotionale si pe acest segment in primavara.
Dobanda anuala efectiva medie pentru aceste imprumuturi a fost de 15,59% la finele lunii aprilie, fata de 17,04% in luna precedenta, arata datele BNR. In schimb, dobanzile au crescut la creditele in valuta.
Aflati din Adevarul Ce le ofera Republica Moldova investitorilor romani.
Energia, industria, agricultura si serviciile financiare sunt doar cateva dintre domeniile unde investitorii romani pot face profituri frumoase in Republica Moldova, sustine vicepremierul de la Chisinau. Republica Moldova vrea sa importe 30% din consumul de gaze din Romania prin viitoarea conducta Iasi-Ungheni, pentru a reduce dependenta de Rusia.
Reticenta oamenilor de afaceri din Romania pentru plasarea investitiilor la est de Prut trebuie sa ia sfarsit, sustine vicepremierul Republicii Moldova, Valeriu Lazar, care este si ministru al Economiei. Aceasta deoarece economia moldoveneasca are un potential incredibil in foarte multe domenii unde evolutia este abia la inceput, iar tara vecina se lupta sa reduca dependenta comerciala de Rusia.
Exporturile de tigarete cresc, in timp ce contrabanda s-a atenuat, scrie Capital.
n timp ce pe piata locala se confrunta cu un nivel ridicat al contrabandei, companiile de tigarete exporta intre 25% si 80% din productia locala in cele mai indepartate tari ale lumii.
Piata tigaretelor si-a recapatat suflul anul acesta, odata cu scaderea comertului ilicit la mai putin de 15%. Cei trei mari producatori spun ca veniturile din primele luni ale anului reflecta deja diminuarea contrabandei, pe fondul actiunilor autoritatilor de stopare a fenomenului, dar si ca efect al campaniilor de educare a consumatorilor.
Incepe vanatoarea de averi netaxate, titreaza Romania Libera.
Persoanele ale caror venituri reale depasesc cu mai mult de 50.000 de lei sumele declarate vor plati un impozit suplimentar. Primii vizati sunt patronii care au “uitat” sa treaca in contabilitatea firmei propriile venituri. Consultantii fiscali spun insa ca verificarile vor fi frectie la picior de lemn fara completarea declaratiilor de patrimoniu.
Persoanele cu averi mari vor fi verificate de catre un departament special infiintat in cadrul Autoritatii Nationale pentru Administrare Fiscala(ANAF). Potrivit presedintelui ANAF, Sorin Blejnar, tinta verificarilor vor fi aproximativ 200-300 de persoane, mai ales patroni care au omis in ultimii ani sa-si inregistreze veniturile in contabilitatea firmei.
Comentarii articol (0)