Romania a pierdut la CEDO in fata unui cetatean din Singapore, inchis in penitenciarul din Ploiesti, care reclamase statul roman pentru conditiile in care este incarcerat, dar si pentru lipsa de corectitudine a procesului prin care a fost condamnat la inchisoare. Yong Seng Goh s-a adresat CEDO in 2003, pe baza articolelor 3 si 6 din Conventia Drepturilor Omului, care interzic tratamentul inuman sau degradant si, respectiv, stipuleaza dreptul la un proces corect.
Judecatorii europeni au dat castig de cauza cetateanului din Singapore, insa a stabilit ca statul roman a incalcat numai articolul 3 din Conventie. Magistratii au hotarat, de asemenea, ca statul va trebui sa-i plateasca reclamantului despagubiri de 16.000 de euro, cu titlul de daune morale.
In ce procese a castigat Romania
Statul roman a castigat marti doua dintre procesele in care a fost reclamat.
Pe de-o parte este vorba despre cauza Giuran vs. Romania (nr. 24360/04), in care autoritatile romane au fost reclamate pentru incalcarea articolului 6 din Conventie, care stipuleaza dreptul la un proces corect, si a articolului 1 din Protocolul nr. 1, care protejeaza proprietatea, insa magistratii europeni au decis ca statul roman nu a incalcat niciunul dintre articolele invocate de reclamant.
In cea de-a doua cauza castigata, Sbarnea vs. Romania (nr. 2040/06), statul roman a fost reclamat pentru ca ar fi incalcat articolul 8 din Conventie, care garanteaza dreptul la respectarea vietii private si de familie.
Gheorghe Sbarnea este un cetatean roman, nascut in 1953, care locuieste in Bucuresti. Dupa ce a divortat in 1998, o instanta din Romania a hotarat, printr-o decizie finala data in aprilie 2003, care ii sunt drepturile in ceea ce priveste mentinerea legaturii cu fiica sa minora. El a reclamat autoritatile romane la CEDO in 2006, acuzandu-le ca nu au luat nicio masura pentru a impune hotararea din 2003.
Judecatorii CEDO au hotarat, insa, ca Romania nu a incalcat in niciun fel prevederile articolului 8 din Conventie.
Tot marti, pe rolul CEDO, s-a mai aflat si o cerere a Guvernului Romaniei care solicitase revizuirea unei decizii din 2010 a Curtii.
Decizia din septembrie 2010 dadea castig de cauza societatii Placebo Consult SRL, care sesizase CEDO in baza articolului 6 din Conventie (dreptul la un proces echitabil).
In 15 februarie 2011, Guvernul Romaniei a cerut revizuirea hotararii CEDO informand Curtea Europeana ca firma a fost lichidata, iar directorul si singurul actionar al SC Placebo Consult SRL a murit inainte de pronuntarea deciziei CEDO din septembrie.
CEDO a stabilit astazi ca hotararea din 2010 trebuie revizuita in intregime.
Comentarii articol (0)