In primul rand, evita expunerea la soare intre orele 11 si 18. Insa, in cazul in care esti nevoit sa faci o deplasare inacest interval, medicii recomanda:
• sa te imbraci in haine in culori deschise si din fibre natural;
• sa iti acoperi capul pentru a nu face insolatie
• sa folosesti crema cu factor de protectie adecvat tipului tau de piele
• sa ai la tine o sticla de apa.
Hidratarea este extrem de importanta pe timp de canicula, asa ca incearca sa bei cel putin doi litri de lichide. De asemenea, in ce priveste alimentatia, fa tot posibilul sa mananci cat mai usor, in special legume si fructe proaspete. Renunta la mancarurile sarate, la grasimi, dar si la sucurile acidulate.
Nu ezita sa ceri ajutorul in cazul in care te simti rau. In acest sens, primariile au amplasat corturi in strada pentru asigurarea asistentei medicale si distributia de apa.
Anagajatorii, obligati sa ofere masuri de protectie salariatilor
OUG nr. 99/2000 stabileste ca in perioadele cu temperaturi ridicate extreme, care depasesc +370 C sau, corelate cu conditii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel, angajatorii trebuie sa asigure urmatoarele masuri minimale:
A. Pentru ameliorarea conditiilor de munca:
a) reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice;
b) asigurarea ventilatiei la locurile de munca;
c) alternarea efortului dinamic cu cel static;
d) alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite, cu curenti de aer.
B. Pentru mentinerea starii de sanatate a angajatilor:
a) asigurarea apei minerale adecvate, cate 2-4 litri/persoana/schimb;
b) asigurarea echipamentului individual de protectie;
c) asigurarea de dusuri.
Angajatorii care nu pot asigura aceste conditii, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai salariatilor, vor hotari, conform OUG nr. 99/2000, reducerea duratei zilei de lucru, esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru (pana la ora 11,00 si dupa ora 17,00) sau intreruperea colectiva a lucrului cu asigurarea continuitatii activitatii in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta, potrivit prevederilor legale.
Reducerea, esalonarea duratei de lucru sau intreruperea colectiva a lucrului se stabileste daca temperaturile extreme se mentin pe o perioada de cel putin doua zile consecutiv.
Pentru aplicarea acestor masuri, angajatorii vor stabili, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai salariatilor, rmodalitatile de recuperare a timpului nelucrat si modalitatile de plata, astfel:
• prin recuperarea in urmatoarele 6 luni a timpului de reducere a duratei zilei de lucru sau de intrerupere colectiva a activitatii, cu mentinerea drepturilor salariale avute anterior. Normele metodologice de aplicare a OUG nr. 99/2000 definesc drepturile salariale avute anterior ca fiind "drepturile salariale din luna anterioara intreruperii lucrului, stabilite potrivit contractului individual de munca pentru program normal de lucru".
• fara recuperarea timpului de reducere a duratei zilei de lucru sau de intrerupere a activitatii, dar cu acordarea drepturilor salariale proportional cu timpul efectiv lucrat.
Comentarii articol (2)