In perioadele cu temeraturi ridicate, angajatorii trebuie sa respecte obligatii minime pentru prevenirea imbolnavirilor profesionale, in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 99/2000 privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca.
OUG nr. 99/2000 stabileste ca in perioadele cu temperaturi ridicate extreme, care depasesc +37
0 C sau, corelate cu conditii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel, angajatorii trebuie sa asigure urmatoarele masuri minimale:
A. Pentru ameliorarea conditiilor de munca:
a) reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice;
b) asigurarea ventilatiei la locurile de munca;
c) alternarea efortului dinamic cu cel static;
d) alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite, cu curenti de aer.
B. Pentru mentinerea starii de sanatate a angajatilor:
a) asigurarea apei minerale adecvate, cate 2-4 litri/persoana/schimb;
b) asigurarea echipamentului individual de protectie;
c) asigurarea de dusuri.
Angajatorii care nu pot asigura aceste conditii, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai salariatilor, vor hotari, conform OUG nr. 99/2000, reducerea duratei zilei de lucru, esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru (pana la ora 11,00 si dupa ora 17,00) sau intreruperea colectiva a lucrului cu asigurarea continuitatii activitatii in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta, potrivit prevederilor legale.
Reducerea, esalonarea duratei de lucru sau intreruperea colectiva a lucrului se stabileste daca temperaturile extreme se mentin pe o perioada de cel putin doua zile consecutiv.
Pentru aplicarea acestor masuri, angajatorii vor stabili, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai salariatilor, rmodalitatile de recuperare a timpului nelucrat si modalitatile de plata, astfel:
-
prin recuperarea in urmatoarele 6 luni a timpului de reducere a duratei zilei de lucru sau de intrerupere colectiva a activitatii, cu mentinerea drepturilor salariale avute anterior. Normele metodologice de aplicare a OUG nr. 99/2000 definesc drepturile salariale avute anterior ca fiind "drepturile salariale din luna anterioara intreruperii lucrului, stabilite potrivit contractului individual de munca pentru program normal de lucru".
-
fara recuperarea timpului de reducere a duratei zilei de lucru sau de intrerupere a activitatii, dar cu acordarea drepturilor salariale proportional cu timpul efectiv lucrat.
Comentarii articol (10)