"Inspecția Muncii va începe verificarea modului de respectare a prevederilor OUG 99/2000. Atragem atenția că nerespectarea prevederilor Ordonanței privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă se sancționează contravențional, cu amendă de la 1.500 la 2.500 lei în conformitate cu art. 10, alin. 1 din OUG 99/2000", a afirmat Dantes Nicolae Bratu, inspectorul general de stat în cadrul Inspecției Muncii, potrivit unui comunicat al instituției.
Actul normativ amintit stipulează că, în perioadele caniculare, angajatorii trebuie să asigure măsuri minimale de ameliorare a condiţiilor de muncă, ceea ce presupune reducerea intensității și ritmului activităților fizice, asigurarea ventilației la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static și alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer.
Pentru menținerea stării de sănătate a angajaților, trebuie să se asigure câte doi-patru litri de apă minerală pentru fiecare persoană, pentru fiecare schimb, să se asigure echipament individual de protecție și dușuri.
În plus, dacă temperaturile extreme se menţin cel puţin două zile consecutive şi obligaţiile anterioare nu pot fi respectate, angajatorii trebuie să ia, de comun acord cu reprezentanţii salariaţilor, următoarele măsuri:
- reducerea programului zilnic de lucru;
- eșalonarea pe două perioade a zilei de lucru: până la ora 11:00 și după ora 17:00;
- întreruperea colectivă a lucrului, cu excepția activităților ce trebuie să continue.
Comentarii articol (0)