În perioadele caniculare, angajatorii trebuie să asigure măsuri minimale de ameliorare a condiţiilor de muncă, ceea ce presupune reducerea intensității și ritmului activităților fizice, asigurarea ventilației la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static și alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer.
Pentru menținerea stării de sănătate a angajaților, trebuie să se asigure câte doi-patru litri de apă minerală pentru fiecare persoană, pentru fiecare schimb, să se asigure echipament individual de protecție și dușuri.
În plus, dacă temperaturile extreme se menţin cel puţin două zile consecutive şi obligaţiile anterioare nu pot fi respectate, angajatorii trebuie să ia, de comun acord cu reprezentanţii salariaţilor, următoarele măsuri:
- reducerea programului zilnic de lucru;
- eșalonarea pe două perioade a zilei de lucru: până la ora 11:00 și după ora 17:00;
- întreruperea colectivă a lucrului, cu excepția activităților ce trebuie să continue.
Inspecţia Muncii a reamintit, pe fondul avertizării meteorologice, că angajatorul trebuie să ia următoarele măsuri pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale pe fondul caniculei:
- asigurarea examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru muncă la temperaturi crescute sau scăzute;
- asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate;
- trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.
Nerespectarea obligaţiilor menţionate anterior de către angajatori le poate aduce acestora amenzi cuprinse între 1.500 lei şi 2.500 lei.
Reamintim că nu mai este obligatoriu ca masca să fie purtată în aer liber, dacă spaţiile publice deschise nu sunt aglomerate, şi că pot renunța la mască persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (când sunt temperaturi ridicate sau când e umiditate crescută etc.), potrivit Ordinului comun al Ministerului Sănătăţii şi al Ministerului Afacerilor Interne nr. 699/67/2021.
Comentarii articol (1)