Astfel, în contextul avertizării meteorologice, amintim că obligațiile pe care le au angajatorii față de salariați, atunci când se înregistrează temperaturi extreme, adică de peste 37°C, sunt trecute în Ordonanța de urgență a Guvernului 99/2000.
Înainte de orice, angajatorii trebuie să asigure unele măsuri minimale pentru ameliorarea condițiilor de muncă. Mai precis, reducerea intensității și ritmului activităților fizice, asigurarea ventilației la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static și alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer.
Apoi, pentru menținerea stării de sănătate a angajaților, trebuie să se asigure câte doi-patru litri de apă minerală pentru fiecare persoană, pentru fiecare schimb, să se asigure echipament individual de protecție și dușuri.
Dacă temperaturile extreme se mențin cel puțin două zile consecutive și condițiile de mai sus nu pot fi respectate, angajatorii trebuie să ia următoarele măsuri, de comun acord cu reprezentanții salariaților, după caz:
- reducerea programului zilnic de lucru;
- eșalonarea pe două perioade a zilei de lucru: până la ora 11:00 și după ora 17:00;
- întreruperea colectivă a lucrului, cu excepția activităților ce trebuie să continue.
Ulterior, fie se va recupera, în următoarele șase luni, timpul de reducere a duratei zilei de lucru sau de întrerupere colectivă a activității, cu menținerea salariilor avute anterior, fie nu se va recupera timpul de reducere a duratei zilei de lucru sau de întrerupere a activităţii, dar salariile se acordă proporțional cu timpul efectiv lucrat.
De asemenea, angajatorii trebuie să treacă salariații pe alte locuri de muncă sau să le reducă programul dacă aceștia au afecțiuni cu contraindicații pentru munca la temperaturi extreme. Totodată, angajatorii trebuie să asigure măsurile de prim-ajutor și transportul la cea mai apropiată unitate sanitară pentru salariații afectați de căldură. Nerespectarea acestor două obligații poate aduce angajatorului amenzi între 1.500 și 2.500 de lei.
Referitor la purtarea obligatorie a măștii la locul de muncă, Ordinul Ministerului Sănătății 874/2020 prevede că există unele excepții. Mai precis, una dintre ele prevede că pot renunța la mască persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (când sunt temperaturi ridicate sau când e umiditate crescută etc.). Purtarea măștii faciale la muncă este obligatorie cât ține starea de alertă, deci cel puțin până la jumătatea lunii august 2020.
Comentarii articol (0)