Deși aceste recomandări fac referire la autoritățile și instituțiile publice sau populație, pot fi la fel de utile și angajatorilor privați, mai ales în condițiile în care aceștia au obligația de a le asigura salariaților lor securitatea și sănătatea în muncă.
În plus, angajatorii mai au o serie de obligații prevăzute, în mod expres, pentru perioadele cu temperaturi extreme, ce sunt menționate în OUG 99/2000.
În perioadele caniculare, angajatorii trebuie să asigure măsuri minimale de ameliorare a condiţiilor de muncă, ceea ce presupune reducerea intensității și ritmului activităților fizice, asigurarea ventilației la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static și alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer.
Pentru menținerea stării de sănătate a angajaților, trebuie să se asigure câte doi-patru litri de apă minerală pentru fiecare persoană, pentru fiecare schimb, să se asigure echipament individual de protecție și dușuri.
În plus, dacă temperaturile extreme se menţin cel puţin două zile consecutive şi obligaţiile anterioare nu pot fi respectate, angajatorii trebuie să ia, de comun acord cu reprezentanţii salariaţilor, următoarele măsuri:
- reducerea programului zilnic de lucru;
- eșalonarea pe două perioade a zilei de lucru: până la ora 11:00 și după ora 17:00;
- întreruperea colectivă a lucrului, cu excepția activităților ce trebuie să continue.
La începutul lunii iunie, Inspecția Muncii a anunțat că va începe verificările pentru respectarea acestor obligații prevăzute de OUG 99/2000. Amenzile pentru nerespectarea lor sunt cuprinse între 1.500 și 2.500 lei.