ACCES PREMIUM
De ce premium?
Măsuri anticaniculă: Ce pot face angajatorii pentru a-și proteja salariații în această perioadă
Valul de caniculă din Europa urmează să pună stăpânire și pe țara noastră, fiind așteptate temperaturi de până la 40 de grade. Pentru a veni în ajutorul populației, au fost emise de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) o serie de recomandări pentru a reduce efectele cauzate de creșterile de temperatură.
Articolul continuă mai jos
Astfel, prin
Hotărârea CNSU nr. 31/2022 se recomandă, printre altele, adaptarea programului de lucru și limitarea activităților desfășurate în aer liber, identificarea și monitorizarea persoanelor vulnerabile, evitarea de deplasărilor sau alternarea acestora cu repausul, în spații dotate cu aer condiționat, evitarea spațiilor aglomerate, a expunerii la soare și a efortului fizic intens între orele 11:00-18:00.
Deși aceste recomandări fac referire la
autoritățile și instituțiile publice sau populație, pot fi la fel de utile și angajatorilor privați, mai ales în condițiile în care aceștia au obligația de a le asigura salariaților lor securitatea și sănătatea în muncă.
În plus, angajatorii mai au o serie de obligații prevăzute, în mod expres, pentru perioadele cu temperaturi extreme, ce sunt menționate în
OUG 99/2000.
În perioadele caniculare, angajatorii trebuie să asigure măsuri minimale de ameliorare a condiţiilor de muncă, ceea ce presupune reducerea intensității și ritmului activităților fizice, asigurarea ventilației la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static și alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer.
Pentru menținerea stării de sănătate a angajaților, trebuie să se asigure câte doi-patru litri de apă minerală pentru fiecare persoană, pentru fiecare schimb, să se asigure echipament individual de protecție și dușuri.
În plus, dacă temperaturile extreme se menţin cel puţin două zile consecutive şi obligaţiile anterioare nu pot fi respectate, angajatorii trebuie să ia, de comun acord cu reprezentanţii salariaţilor, următoarele măsuri:
- reducerea programului zilnic de lucru;
- eșalonarea pe două perioade a zilei de lucru: până la ora 11:00 și după ora 17:00;
- întreruperea colectivă a lucrului, cu excepția activităților ce trebuie să continue.
Ulterior, fie se va recupera, în următoarele șase luni, timpul de reducere a duratei zilei de lucru sau de întrerupere colectivă a activității, cu menținerea salariilor avute anterior, fie nu se va recupera timpul de reducere a duratei zilei de lucru sau de întrerupere a activităţii, dar salariile se acordă proporțional cu timpul efectiv lucrat.
La începutul lunii iunie,
Inspecția Muncii a anunțat că va începe verificările pentru respectarea acestor obligații prevăzute de OUG 99/2000.
Amenzile pentru nerespectarea lor sunt cuprinse între 1.500 și 2.500 lei.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.