In cauza Jarnea versus Romania, statul roman a fost reclamat la instanta europeana pentru ca CNSAS - Consiliul pentru Studiere a Arhivelor Securitatii i-a obstructionat acestui cetatean accesul la dosarul personal intocmit de Securitate. Reclamantul s-a bazat, in cererea sa, pe articolul 8 din Conventia drepturilor omului, care garanteaza dreptul la viata privata.
Judecatorii CEDO au hotarat ca Romania a incalcat intr-adevar articolul invocat si a condamnat statul la plata a 5.000 de euro, cu titlul de daune morale, si a 200 de euro pentru cheltuieli de judecata.
De asemenea, statul roman a mai fost condamnat in aceasta saptamana si intr-o alta cauza. Este vorba de dosarul Rupa versus Romania, in care statul roman era reclamat, printre altele, pentru incorectitudinea unui proces.
Vili Rupa este un cetatean roman, nascut in 1973, care locuieste in Hunedoara. In anul 2000, dupa ce a refuzat sa se legitimeze, a lovit un politist si i-a distrus masina. Pe baza articolului 3 din Conventie, care interzice tratamentul inuman sau degradant, si a articolului 13, care stipuleaza dreptul la un recurs efectiv, romanul reclama ca a fost batut in timpul interogatoriului, ca investigatia desfasurata in cazul sau nu a fost una eficienta si ca nu a avut dreptul la un recurs efectiv atunci cand a inaintat o plangere pentru aceasta situatie. Mai mult, pe baza articolelor 6 si 3, care, printre altele, garanteaza dreptul la un proces corect, Vili Rupa sustine ca procurorul i-a refuzat asistenta unui avocat pe care il alesese si ca i-a impus un avocat din oficiu care nu i-a oferit suficienta consultanta.
Magistratii europeni au decis, insa, ca Romania a incalcat numai articolele 3 si 13 invocate de reclamant. Mai mult, articolul 3 nu a fost incalcat in totalitate, autoritatile romane fiind condamnate numai pentru prevederile referitoare la investigatie, nu si pentru cele care vizau tratamentul inuman.
Despagubirile pe care Romania le va plati lui Vili Rupa ajung la 5.200 de euro, cu titlul de daune morale. La acestea se adauga inca 5.000 de euro pe care statul roman urmeaza sa ii plateasca direct avocatului pentru cheltuieli de judecata.
Comentarii articol (7)