Cat ne-ar fi costat sa avem 3.200 km de autostrada, scrie Capital.
Romania a avut candva peste 3.000 kilometri de autostrada, insa numai pe hartie, in proiectele lui Nicolae Ceausescu, in timp ce in realitate a fost construita numai o zecime, potrivit unui articol postat pe blogul publicatiei britanice The Economist. V-ati intrebat vreodata cati bani ne-ar fi costat sa avem acum pe harta reala, nu pe cea de pe hartie, peste 3.000 de km de autostrada?
Daca ne raportam la standardele de cost, atunci putem spune ca cei 3.200 de km trasati de Ceausescu in 1967 ar fi costat 18,8 miliarde de euro. Daca in 1990 ne-am fi apucat sa construim autostrazile desenate de comunisti, pâna in 2010, ar fi insemnat alocarea a 944 de milioane de euro pe an pentru autostrazi, adica 160 de km de autostrada pe an.
5 motive pentru care nu sunt bani la Sanatate, relateaza Romania Libera.
Fiecare ministru care a condus Sanatatea in ultimii 20 de ani a promis la investire ca va lupta pentru reducerea pierderilor imense din sistemul medical. Au fost 19 ministri, dar sistemul a ramas la fel de corupt si ineficient. RL a identificat cinci mari metode de sifonare a banilor din Sanatate.
Romania aloca pentru sanatate 3% din PIB, adica 5 miliarde euro pe an, in conditiile in care media din tarile vest-europene este de 7,4%. Banii sunt putini daca facem comparatie cu sumele alocate de alte state, dar chiar si in aceste conditii risipa din sistemul romanesc este enorma.
Adevarul anunta ca Guvernul intra in toamna cu temele FMI nefacute.
Pana la 1 septembrie, Compania de Autostrazi trebuia sa-si plateasca datoriile catre partenerii privati, iar CFR trebuia sa scoata din uz 1.000 de kilometri de cale ferata. In scrisoarea de intentie convenita cu FMI, Guvernul s-a angajat sa rezolve, pana azi, cateva dintre problemele structurale din sectorul transporturilor.
Dintre masurile convenite cu Fondul Monetar International (FMI) care trebuiau bifate la 1 septembrie, doar infiintarea Autoritatii Metropolitane de Tranzit si, bineinteles, majorarea tarifelor de calatorie cu trenul si cu metroul au fost realizate.
Romania va deveni a doua piata a mallurilor din regiune pana in 2013, informeaza Ziarul Financiar.
In urmatorii doi ani Romania va deveni a doua piata din regiune in functie de stocul de centre comerciale realizate, dupa Polonia, dar inaintea Cehiei si Ungariei, pe fondul continuarii dezvoltarii pietei, potrivit raportului "Centre Comerciale in Europa Centrala 2011", realizat de compania de cercetare PMR Publications.
Daca in 2007 Romania avea o cota de piata de doar 9% in ceea ce priveste mallurile din sase tari din regiune (Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria si Romania), in 2010 cota a crescut la 16%, dintr-un stoc de 12 mil. mp. Pana in 2013 cota pietei locale de centre comerciale ar urma sa ajunga la 18%, potrivit sursei citate.
Criza, criza, dar romanii din Spania au trimis mai multi bani, titreaza Evenimentul Zilei.
Romania se afla printre singurele trei tari unde sumele de bani trimise de lucratorii din Spania au crescut in 2010, potrivit datelor actualizate ale Bancii Spaniei, si prezentate de Remesas.org. Anul trecut, romanii au trimis acsa 381 de milioane de euro, adica o suma totala cu 4% mai mare fata de cea transmisa in anul anterior.
China, Paraguay si Romania sunt primele trei tari in care sumele transmise din Spania au crescut fata de 2009, arata portalul mentionat.
Comentarii articol (1)