Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) a stabilit, printr-un proiect de act normativ, metodologia de aplicare a ordonantei de urgenta care prevede plata unui ajutor social pentru cadrele militare care inceteaza raporturile de munca cu MAI. Valoarea acestui ajutor este cuprinsa intre 50 si 60% din salariul de baza.
Potrivit proiectului de
HG pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor art.1 alin.(1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 54/2011 pentru stabilirea unor masuri privind incadrarea in limita alocata cheltuielilor de personal
din Ministerul Administratiei si Internelor pentru anul 2011, ajutorul se stabileste si se plateste de catre unitatile MAI supuse procesului de reorganizare institutionala desfasurat in vederea incadrarii in cheltuielile de personal aprobate pentru anul 2011.
Potrivit OUG nr. 54/2011, politistii si cadrele militare, care inceteaza raporturile de munca cu MAI sau trec in rezerva, beneficiaza de plata unui ajutor stabilit in raport cu vechimea efectiva in calitate de personal militar/politist, calculat in functie de salariul functiei de baza avut in luna schimbarii pozitiei de activitate, conform Legii nr. 248/2010, dupa cum urmeaza:
• 50% din salariul functiei de baza, la vechime efectiva cuprinsa intre 1 si 5 ani;
• 55% din salariul functiei de baza, la vechime efectiva cuprinsa intre 5 si 15 ani inclusiv;
• 60% din salariul functiei de baza, la vechime efectiva de peste 15 ani.
Ajutorul se acorda, conform noilor prevederi,
la cererea persoanelor afectate de reorganizare, incepand cu data de intai a lunii urmatoare celei in care a avut loc trecerea in rezerva, respectiv incetarea raporturilor de serviciu, pana la incadrarea in munca.
Actul normativ elaborat de MAI stabileste si conditiile pe care personalul MAI trebuie sa le indeplineasca pentru a beneficia de acest sprijin, si anume:
• sunt apte de munca;
• nu se pot incadra in munca din lipsa de locuri de munca corespunzatoare pregatirii lor;
• nu au refuzat nejustificat un loc de munca corespunzator pregatirii lor;
• nu desfasoara nicio activitate care sa le asigure un venit lunar;
• nu indeplinesc conditiile de pensionare;
• sunt inregistrate la agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene si/sau a municipiului Bucuresti in a caror raza teritoriala isi au domiciliul sau, dupa caz, resedinta, ca persoane in cautarea unui loc de munca.
Totodata, se prevede incetarea platii ajutorului social la data incadrarii in munca a beneficiarului sau daca acesta refuza nejustificat un loc de munca corespunzator pregatirii sale.
Conform MAI, masurile de redimensionare a numarului de posturi din cadrul ministerului au fost emise in vederea respectarii tintei de deficit bugetar, dar si pentru incadrarea in cheltuielile de personal in limita alocata pentru anul 2011, prin Legea nr.286/2010. Potrivit MAI, demersul presupune ca, in acelasi timp, sa fie adoptate si unele masuri de protectie sociala a persoanelor care vor face obiectul aplicarii masurilor de reorganizare institutionala.
Proiectul de HG poate fi consultat in fisier atasat.
Comentarii articol (3)