- Revisalul, versiunea 5.0.6 reprezinta modalitate tehnica care permite angajatorilor sa intocmeasca si sa transmita registrul de evidenta a salariatilor in conformitate cu HG 500/2011.
- Aceasta aplicatie este o componenta a sistemului ReGES. Sistemul ReGES este unul cu o arhitectura mixta, cu mai multe componente, si anume:
1. componenta centrala, formata la randul ei din:
- baza de date centrala - prelucreaza registrele de salariati si centralizeaza toate datele despre angajator, contracte si salariati;
- portal (pe care va logati cu user si parola) - ofera un punct unic de acces pentru transmiterea registrului de salariati de catre angajatori.
- Sistemul ReGES contine mai multe tipuri de informatii:
- Date privind angajatorii (denumire, Cod Unic de Identificare, forma juridica, forma de organizare, date de contact, etc.);
- Date privind contracte salariatilor: perioada (nedeterminata, determinata), norma (intreaga, cu timp partial), data de inceput/sfarsit, starea contractului (Activ, Suspendat, Incetat);
- Date privind persoane care sunt sau au fost salariati.
- principala preocupare a acestui sistem este sa colecteze informatii corecte;
- fie online, fie la ghiseu, preluarea se face unitar.
Cum se face preluare datelor
- oamenii sunt obisnuiti sa lucreze cu modelul vechi, care prevedea un mecanism de validare on site (atunci cand faceai incarcarea se si valida), iar erorile erau afisate instant, insa, odata cu noua versiune lucrurile s-au schimbat;
- in acest nou sistem, preluarea in sistemul central se face in doua etape, si anume:
- se accepta fisierul spre procesare (atentie! Bifarea acestei etape nu reprezinta o confirmare a primirii datelor);
- procesarea propriu-zisa (care se face "in spatele sistemului", nu este disponibila/vizibila utilizatorului).
-criteriile de performanta au impus o arhitectura complet diferita a Revisalului fata de versiunea anterioara;
-diferenta esentiala fata de versiunea veche: acum se depune tot registrul , ceea ce inseamna ca volumul de informatii care trebuie transmis este mult mai mare.
Ce instrumente folosesc inspectorii de munca la controale
- instrumentele de control ale Revisalului constau in anumite rapoarte de uz intern pentru Inspectia muncii care servesc la controale. Cele mai utilizate rapoarte sunt:
- raport activitate angajator (tot ce a depus un angajator);
- raport activitate salariat (lista cu toate contactele active si incetate pentru fiecare salariat in sistemul ReGES).
Ce inseamna de fapt un fisier .rvs
- .rvs - este un fisier .xml comprimat si codificat. Fisierul .rvs generat contine registrul integral din momentul generarii, respectiv toti salariatii si contractele acestora. Astfel, cu ocazia fiecarei transmiteri a registrului conform cu HG 500/2011 se vor transmite toti salariatii sin contractele in stare curenta, care include toate modificarile pana in acel moment
- Angajatorii care folosesc aplicatii non-REVISAL trebuie sa genereze fisiere de tip “.rvs” folosind optiunea „Validare Registru Non-Revisal” din aplicatia REVISAL 5.0.6.
Ce date NU se preiau in noul Revisal din versiunea veche a programului
Important! Noua versiune a Revisal nu importa din vechea baza de date contractele incetate sau pe cele active, care sunt incheiate pe perioada determinata, avand data de sfarsit anterioara datei la care se efectueaza importul (sistemul le considera contracte incetate pentru ca ele nu au fost prelungite).
-de asemenea, salariatii cu doua contracte de munca in vechea versiune a Revisal sunt preluati in noua versiune a registrului cu un singur contract.
- in cazul in care importati angajatori cu foarte multe contracte de munca, iar preluarea acestora nu se poate face in timpul de care dispuneti, versiunea noua Revisal va ofera posibilitatea de a intrerupe (temporar) activitatea din fereastra de preluare prin butonul “Suspenda preluare” (il accesati, iar aplicatia se va inchide, salvandu-se preluarile care s-au efectuat pana in acel moment). La reluarea activitatii, cand re-deschideti aplicatia, aveti optiunea „Continua Preluare”. Cu ajutorul acesteia, aplicatia incepe preluarea datelor de unde a ramas in sesiunea de lucru precedenta.
Atentie! Accesarea butonului „Renunta” duce la nepreluarea salariatului respectiv.
- versiunea noua a Revisal este dezvoltata de compania TeamNet, iar aplicatia de generare a parolelor e facuta intern de inspectia muncii.
ASPECTE PRACTICE
-Revisalul trebuie sa fie o imagine fidela a inscrisurilor, aceleasi date din actele scrise trebuie sa fie prezente si in program. In cazul unui control, inspectorul de la ITM va confrunta inregistrarile din Revisal cu actele scrise, iar informatiile trebuie sa corespunda.
- Revisalul NU trebuie confundat cu cartea de munca si nici cu statul de plata.
-pana nu apare codul de incarcare fara erori nu putem fi siguri ca datele transmise sunt corecte pentru ca fisierul transmis nu s-a procesat inca.
-daca se incarca aceleasi fisiere pe portal de mai multe ori, inregistrarea nu se dubleaza daca nu se modifica datele angajatorului (practic, acelasi fisier poate fi incarcat in sistem o singura data). Dublarea poate sa apara cand se depune Revisalul la ghiseu pentru ca intervine factorul uman (functionarul are posibilitatea de a alege din anumite campuri si exista posibilitatea sa nu faca alegerea potrivita).
- angajatul nu are posibilitatea sa verifice ce a declarat angajatorul la ITM decat daca merge la ITM sa solicite aceste informatii.
- daca depuneti Revisalul la ghiseu, inspectorul care preia fisierul .rvs nu are obligatia sa il deschida.
- o buna practica este urmatoarea: dupa ce faceti o modificare in CIM-ul unui angajat, trebuie sa o operati imediat.
INTREBARI SI RASPUNSURI
Cum se poate sterge un contract de munca introdus gresit?
Sistemul nu are functia de stergere pentru a se evita abuzurile sau fraudele. In plus, stergerea nu e operatiune accepatata sau recunoscuta de Codul Muncii. Operatiunea de stergere se poate face numai printr-o adresa catre Inspectia muncii in care sa se prezinte situatia (ce contract trebuie sters, din ce motiv).
Atunci cand accesam un salariat, de ce nu putem vedea mai multe amanunte despre acel angajat?
Continutul poate fi extins in viitor, insa informatiile disponibile acum reprezinta un nivel optim. Daca va fi nevoie, s-ar putea extinde. Informatiile disponibile in acest moment sunt cele agreate cu reprezentantii inspectiei muncii si sunt suficiente pentru verificari.
Ce diferenta exista intre data operarii modificarii si data consemnarii?
Data operarii este atunci cand completati efectiv registrul, iar data consemnarii reprezinta data de la care intra in vigoare modificarile operate, momentul din care ele produc efecte juridice.
Se va putea depune Revisalul cu ajutorul semnaturii electronica?
Da, dar numai pe e-mail, insa tot va fi necesar sa obtineti user si parola de la ITM pentru ca numai prin e-mail nu se poate face validarea datelor.
In Revisalul vechi, intreprinderea individuala se incarca ca PFA, insa Revisalul nou nu permite acest lucru pentru ca sistemul da eroare. Ce e de facut?
Trebuie sa mergeti la ghiseul ITM unde se va face rearanja starea firmei (aceeasi solutie se poate aplica si pentru alte forme de organizare a afacerii).
Cum soliciti suport din partea ITM sau TeamNet?
Cea mai eficienta cale de a solicita ajutor este printr-un e-mail trimis catre suportregistru@inspectiamuncii.ro, in care sa oferiti informatii cat mai exacte si amanuntite astfel incat specialistii IT sa poata identifica si rezolva problema. Exista si un numar de telefon ( 031 860 1901), insa fiind vorba de un numar de centrala, legatura cu un specialist care va poate ajuta se stabileste mai greu.
Atentie! In 90 de zile calculate incepand cu 1 august, toate depunerile trebuie facute pe portalul corespunzator noii versiuni a Revisal (conforma cu HG 500/2011). Dupa aceasta data, portalul de acces pentru versiunea Revisal veche (conforma cu HG 161/2006) nu va mai putea fi accesat! Cele doua portaluri de acces pot fi accesate de pe site-ul https://reges.inspectiamuncii.ro/.
Cititi mai multe informatii despre noua versiune REVISAL aici.
Comentarii articol (24)