Conform actului normativ, angajatorul trebuie sa-i asigure ucenicului o pregatire teoretica si practica. Totodata, durata contractului de ucenicie la locul de munca se stabileste in functie de nivelul de calificare pentru care ucenicul urmeaza sa se pregateasca si nu poate fi mai mica de:
- 12 luni, in cazul in care ucenicia la locul de munca se organizeaza pentru dobandirea unei calificari de nivel 1;
- 24 luni, in cazul in care ucenicia la locul de munca se organizeaza pentru dobandirea unei calificari de nivel 2;
- 36 de luni, in cazul in care ucenicia la locul de munca se organizeaza pentru dobandirea unei calificari de nivel 3.
300 lei pe luna pentru angajatorii care incheie contracte de ucenicie
Angajatorii care incheie contract de ucenicie primesc, pe durata contractului, o suma egala cu 60 la suta din valoarea Indicatorului Social de Referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare, conform Legii nr 76/2002. Astfel, pe durata contractului, angajatorul primeste 300 de lei pe luna.
Noua legea a uceniciei simplifica procedurile pentru angajatori. In vechea legislatie, angajatorii erau nevoiti sa aiba autorizatii speciale pentru a putea incheia astfel de contracte, iar maistrii sa fie atestati. In noua lege, prin simplicarea procedurilor, coordonatorul ucenicului nu trebuie sa mai asigure masa si cazarea acestuia. Cu toate acestea, el trebuie sa aiba o experienta profesionala de cel putin 5 ani in ocupatia pentru care se organizeaza programul de ucenicie.
Potrivit actului normativ, costurile care tin de evaluarea ucenicului sunt suportate de angajator. De asemenea, angajatorul trebuie sa organizeze evaluarea intr-un centru autorizat cu cel putin 45 de zile inainte de data incetarii contractului.
Ocupatiile pentru care se poate organiza ucenicia la locul de munca sunt cele cuprinse in Clasificarea Ocupatiilor din Romania.
Hotararea de Guvern este disponibila aici.
Comentarii articol (0)