Viata la Vatican, cel mai mic stat, dar unul dintre cele mai influente din lume, este extrem de diferita fata de a noastra.
Statul Vatican a luat fiinta in 1929, cand Italia oferea Sfantului Scaun proprietate totala si suveranitate exclusiva asupra teritorului sau. Situat in inima Romei, ocupand aproximativ jumatate de kilometru patrat, Vaticanul se afla pe malul drept al Tibrului si este separat de restul orasului printr-un zid care se intrerupe doar in fata pietei San Pietro.
Intreg teritorul, la fel ca toate proprietatile Sfantului Scaun la Roma, a fost declarat patrimoniu al umanitatii de catre Unesco.
Statul Vatican este monarhie absoluta a carui conducator, Papa, detine puterea legislativa, executiva si judecatoreasca, care ii deriva direct de la Dumnezeu, nu doar peste statul Vatican, dar si peste Sfantul Scaun. Este ales de conclavul cardinalilor sub 80 de ani, insa dupa indicatiile Sfantului Duh. Cum Papa nu se poate ocupa singur de conducerea unui stat intreg, acesta are ajutoare. Din motive istorice, conducerea statului are o structura unica. Cele mai importante persoane sunt Secretarul de Stat, presedintele comisiei pontificale pentru statul Vatican si Guvernatorul Vaticanului. Acestia, ca toti ceilalti oficiali, sunt numiti si revocati de papa. Astfel, puterea legislativa este impartita intre 7 cardinali, care formeaza Comisia pontificala pentru statul Vatican, a caror mandat dureaza 5 ani. Puterea executiva este data cardinalului, care este seful Guvernului. Puterea judecatoreasca este exercitata de trei tribunale — Signatura apostolica, Rota romana si Penitentieria apostolica, care sunt, de asemenea, arma juridica a Sfantului Scaun.
Vaticanul are politie proprie, pompieri, un corp diplomatic, steag si imn national. Este un stat dupa toate regulile. Insa dimensiunile statului, populatia redusa (doar 805 locuitori si persoane autorizate sa locuiasca temporar), si, mai ales, faptul ca este centrul crestinismului al intregii lumi ii confera caracteristici unice. Cetatenia vaticana este, de fapt, o conditie temporara, data celor care locuiesc in interiorul statului fie datorita muncii pe care o presteaza, fie datorita functiilor ecleziastice, fie rezidentilor (baietilor pana la varsta de 25 de ani, fetelor pana la casatorie). Dupa aceea, celor care nu au dreptul de a-si pastra cetatenia, li se da automat cetatenie italiana.
Aici traiesc circa 800 de persoane. Cei mai multi dintre ei au functii ecleziastice fiind legati de viata sau activitatea papala, altii dintre ei fiind muncitori laici. Locuitorii Vaticanului sunt italieni unici. Dar cat de diferita este viata lor in comparatie cu cea a locuitorilor Romei?
Viata din Vatican se desfasoara dupa un calendar diferit care tine cont de toate sarbatorile religioase, toate zilele de post si orele de rugaciune. Exista un singur magazin, Magaziele dell'Annona, in care se vand de toate, de la aparatura electrocasnica la medicamente. In Vatican totul este mai ieftin deoarece preturile sunt lipsite de taxele nationale. Chiar si benzina este mai ieftina ca la Roma. Iar, daca ai nevoie de un instalator, zugrav sau alte persoane care sa iti repare prin casa, trebuie doar sa dai un telefon si el iti va face lucrarea gratis. Dar pentru a te bucura de preturile avantajoase din Vatican si de serviciile gratuite, trebuie sa detii o legitimatie care este data doar rezidentilor sau celor care lucreaza in Vatican. Exista un singur service de masini, insa nici nu este nevoie de mai multe, pentru ca locuitorii pot sa circule cu masina pe o retea stradala limitata care contine doar doua semafoare, iar viteza maxima admisa este de 30 de km/h. Nu exista transport in comun, insa exista o linie ferata care face legatura cu cea nationala, lunga de 852 metri. Proiectata in perioada fascista pentru a transporta pelerinii, acum este folosita pentru transportul de marfa si, rareori, pentru calatoriile Papei.
Vaticanul mai are propriul oficiu postal, banca, centrala generatoare de energie electrica, casa de editura. Vaticanul isi emite propriile monede si timbre si controleaza prorpiul domeniu de internet (.va). Radio Vatican, postul oficial de radio, este unul din cele mai influente din Europa. L'Osservatore Romano este ziarul semi-oficial. Este publicat de laici catolici, dar contine informatii oficiale.
Plin de viata pe timpul zilei datorita animatiei facuta de turisti si pelerini, noaptea orasul ramane tacut. Aici nu exista hoteluri, in afara de Santa Marta, care gazduieste doar fete bisericesti, nu exista nici restaurante (singurul bar se afla pe terasa bisericii si se mai gaseste un punct de odihna in muzeu, dar acestea sunt mai mult pentru turisti). Asa ca, cei care vor sa petreaca o seara in oras trebuie sa mearga in Roma. De asemenea, daca ti-ai facut prieteni in afara Vaticanului, este greu sa-i inviti la o petrecere la tine acasa, deoarece, daca nu esti rezident, nu ai voie sa calci in zonele neturistice, fara a avea o autorizatie speciala.
Mai mult, locuitorii Vaticanului sunt obligati sa-si paraseasca uneori tara. Asta pentru ca in Vatican nu exista spitale (insa statul are intelegeri cu unele spitale din Roma, astfel ca locuitorii se bucura de serviciu medical gratuit). Asta este si motivul pentru care in Vatican nu s-a mai nascut nimeni: mamele insarcinate din Vatican trebuie sa mearga la spitalele din Roma pentru a naste. Nu exista nici azile, nici scoli, educatia fiind data doar copiilor care vor sa urmeze o cariera religioasa. Si chiar si dupa moarte trebuie sa iti parasesti tara, pentru ca Il Campo Santo Teutonico, singurul cimitir din Vatican, este rezervat personalitatilor din lumea religioasa, iar in micutul cimitir din cadrul bisericii Sant'Anna nu mai exista de mult locuri.
Cu toate ca exista doar 800 de cetateni vaticani, la bunul mers al statului contribuie trei mii de angajati ai Vaticanului, care provin din Roma si mai bine de jumatate nu au atributii religioase. Muncitorii laici se bucura de unele avantaje: au dreptul de a-si face cumparaturile la magazinele mai ieftine din Vatican, sa isi cumpere benzina de aici, se bucura de asistenta medicala gratuita si de cea mai buna calitate.
Vaticanul este pazit de catre Jandarmerie si de Garda Elvetiana. Prima are functii asemanatore politiei, cea de-a doua pazeste punctele nevralgice ale orasului si il apara pe Papa. Insa toate nelegiurile care se fac in Vatican, cele mai grave fiind furturile, se fac de catre persoane dinafara Vaticanului si nu de catre locuitori.
Dar sa vedem ce sa gaseste exact in incinta Vaticanului, unele dintre acestea fiind locuri in care turistii au acces, altele fiind interzise: Piazza San Pietro, Obeliscul, Poarta de bronz a lui Bernini, Catedrala San Pietro, Sala intalnirilor Paolo VI, Campo Santo Teutonico, Spitalul S. Maria (pentru oasepetii fete bisericesti si pentru cardinali), Governatorato, Gara de tren, Heliportul papei, Sediul radioului Vaticanului, Academia stiintelor, Pinacoteca, Muzeele Vaticanului, Redactia ziarului Osservatore Romano, Servicii sanitare, Magaziele dell'Annona, Posta Vaticanului, Cazarma Garzii Elvetiene, Biserica S. Anna (parohia Vaticanului), Intrarea in orasul vatican, Banca Vaticanului, Apartamentul papei, Capela Sixtina, Bibliteca Vaticanului.
Comentarii articol (19)