Stimularea angajatorilor pentru incadrarea in munca a somerilor considerati defavorizati in sansa lor de a se incadra se poate realiza prin subventionarea locurilor de munca, si anume prin acordarea unei sume cuprinse intre 500 lei si 750 lei pe o perioada cuprinsa intre 12 luni si 3 ani. De aceste masuri pot beneficia atat somerii indemnizati, cat si cei neindemnizati.
Stimularea angajatorilor pentru incadrarea in munca a somerilor considerati defavorizati in sansa lor de a se incadra se poate realiza prin subventionarea locurilor de munca, si anume prin acordarea unei sume cuprinse intre 500 lei si 750 lei pe o perioada cuprinsa intre 12 luni si 3 ani. De aceste masuri pot beneficia atat somerii indemnizati, cat si cei neindemnizati.
Somerii indemnizati sunt deopotriva beneficiari ai indemnizatiei de somaj si masurilor de stimulare a ocuparii fortei de munca, iar cei neindemnizati sunt beneficiari numai ale acestor din urma masuri.
Calitatile la care ne referim nu sunt consacrate ca atare de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, insa justificarea utilizarii lor are in vedere considerente de ordin practic, dupa cum vom arata.
Actul normativ mentionat face referire doar la calitatile de „somer” si „somer inregistrat”.
„Somerul” este definit in art. 5 pct. IV din Legea nr. 76/2002 ca fiind „persoana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) este in cautarea unui loc de munca de la varsta de minimum 16 ani si pana la indeplinirea conditiilor de pensionare;
b) starea de sanatate si capacitatile fizice si psihice o fac apta pentru prestarea unei munci;
c) nu are loc de munca, nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca, in vigoare;
d) este disponibila sa inceapa lucrul in perioada imediat urmatoare, daca s-ar gasi un loc de munca”;
Acesti someri, pentru a fi incadrati de angajatori cu subventionarea locurilor de munca trebuie sa se inregistreze la agentia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi au domiciliul sau, dupa caz, resedinta, devenind astfel someri inregistrati (art. 5 pct. IV
1).
Deci, nu trebuie sa fie, in mod necesar, beneficiari ai indemnizatiei de somaj.
Practic, o persoana poate fi in aceeasi zi somer inregistrat neindemnizat/indemnizat si salariat incadrat cu subventionarea locului de munca.
Desigur, si somerii indemnizati se inregistreaza la agentia pentru ocuparea fortei de munca, insa pentru deschiderea dreptului la indemnizatia de somaj mai trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
- sa realizeze un stagiu de cotizare de 12 luni in ultimele 24 (art. 34 alin. 1 lit. a);
- sa fi incetat raportul de munca din motive neimputabile in sensul Legii nr. 76/2002 (art. 17 alin. 1 lit. a);
- la data solicitarii dreptului sa nu refuze un loc de munca potrivit pregatirii sau nivelului studiilor sau sa refuze participarea la servicii pentru stimularea ocuparii si de formare profesionala oferite de agentiile pentru ocuparea fortei de munca (art. 42).
Categoriile de someri pentru care se poate realiza subventionarea locurilor de munca sunt, potrivit Legii nr. 76/2002, acele persoane considerate defavorizate in sansa lor de a ocupa un loc de munca, dupa cum urmeaza:
- absolventi ai unor institutii de invatamant cu sau fara handicap (art. 80 alin. 1-2);
- persoane in varsta de peste 45 de ani (art. 85 alin. 1);
- persoane care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale (art. 85 alin. 1);
- persoane cu handicap (art. 85 alin. 2);
- persoane care in termen de 3 ani de la data angajarii indeplinesc, conform legii, conditiile pentru a solicita pensia anticipata partiala sau de acordare a pensiei pentru limita de varsta, daca nu se afla in aceasta situatie in momentul angajarii cu subventie (art. 85 alin. 2).
La aceste categorii, Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata adauga si persoanele invalide de gradul III (art. 77 alin. 2 si art. 84 lit. d).