Potrivit Ordinului nr. 52/2012 care stabileste regulile pentru depunerea situatiilor financiare corespunzatoare anului 2011, persoanele juridice aflate in lichidare trebuie sa depuna, in termen de 90 de zile de la incheierea fiecarui an calendaristic, la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice o raportare anuala. Acest termen se implinesti vineri, 30 martie.
Aceasta obligatie se aplica persoanelor prevazute la art. 1 alin. (1)-(4) din Legea contabilitatii (82/1991), si anume societatile comerciale, societatile/companiile nationale, regiile autonome, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, societatile cooperatiste si celelalte persoane juridice, insa numai daca sunt in lichidare.
Ordinul nr. 52/2012 mai precizeaza ca persoanele juridice aflate in lichidare pot depune raportarile anuale direct la registratura unitatilor teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice sau la oficiile postale, prin scrisori cu valoare declarata.
Conform actului normativ, situatiile financiare anuale pentru persoanele juridice aflate in procedura de lichidare trebuie sa cuprinda urmatoarele formulare:
- Situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii (cod 10);
- Situatia veniturilor si cheltuielilor (cod 20);
- Date informative (cod 30);
- Situatia activelor imobilizate (cod 40).
Formularele "Situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii", "Situatia veniturilor si cheltuielilor", "Date informative" si "Situatia activelor imobilizate" cuprinse in raportarea anuala la 31 decembrie sunt intocmite pe baza balantei de verificare a conturilor sintetice la data de 31 decembrie, dupa cum se mentioneaza in Ordinul MFP nr. 52/2012.
De asemenea, situatiile financiare anuale incheiate la 31 decembrie trebuie semnate de persoanele abilitate potrivit legii si de catre administratorul sau persoana care gestioneaza entitatea.
Nerespectarea reglementarilor emise de Ministerul Finantelor Publice cu privire la intocmirea, semnarea si depunerea in termenul legal la unitatile teritoriale fiscal a situatiilor financiare anuale constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda.
Astfel, pentru nedepunerea in termenul legal a situatiile financiare, amenda este cuprinsa intre 300 si 1000 de lei, daca perioada de intarziere este cuprinsa intre 1 si 15 zile lucratoare. Daca perioada de intarziere este cuprinsa intre 16 si 30 de zile lucratoare, amenda este variaza intre 1000 si 3000 de lei, in timp ce, daca perioada de intarziere depaseste 30 de zile lucratoare, poti plati pana la 4500 de lei, dar nu mai putin de 1500 de lei.
Mai mult decat atat, pentru neintocmierea si nesemnarea situatiilor financiare anuale, amenda este cuprinsa intre 2.000 si 3.000 lei.