Ordinul MFP nr nr. 418/2012 pentru aprobarea conditiilor privind distrugerea in antrepozitul fiscal a produselor accizabile care nu au fost eliberate pentru consum a fos publicat in Monitorul Oficial nr. 234 din 6 aprilie 2012.
Potrivit acestui act normativ, distrugerea de produse accizabile intr-un antrepozit fiscal nu se considera eliberare pentru consum atunci cand:
- se datoreaza unor cauze fortuite;
- se datoreaza unor cauze de forta majora;
- produsele accizabile nu mai indeplinesc conditiile legale de comercializare.
Cauze fortuite
Ordinul MFP stabileste ca distrugerea este datorata unui caz fortuit atunci cand aceasta este rezultatul unui eveniment care nu putea fi prevazut si nici impiedicat de catre cel care ar fi fost chemat sa raspunda daca evenimentul nu s-ar fi produs.
Reprezinta cazuri fortuite: fenomene ale naturii, defectiuni tehnice neprevazute, deteriorarea utilajelor de productie, utilizarea in cadrul procesului de fabricatie a unor componente (materii prime, materiale auxiliare) cu vicii ascunse sau actiunea neprevazuta ori imprudenta a unei persoane.
Cauze de forta majora
Distrugerea este datorata unei cauze de forta majora atunci cand aceasta este rezultatul unui eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil si inevitabil, se arata in Ordinul MFP nr nr. 418/2012.
Potrivit actului normativ, se considera distrugere din cauze de forta majora: distrugerea produselor situate in zone pentru care s-a instituit stare de urgenta; distrugerile cauzate de accidente industriale sau nucleare, incendii fenomene sociale ori economice, conjuncturi externe si in caz de razboi; distrugerile cauzate de situatii conflictuale violente, de greve, de explozii, de interventii asupra cailor de comunicatii si de acces, de intreruperi de alimentare cu combustibili sau cu materii prime necesare procesului de productie si/sau fabricatie, de fenomene meteorologice grave si/sau de mare intensitate, de catastrofe naturale, precum si distrugerile cauzate de orice alte imprejurari externe cu caracter exceptional, straine de vointa antrepozitarului, imprevizibile si imposibil a fi rezolvate.
Conditii legale de comercializare
Se considera ca produsele accizabile nu mai indeplinesc conditiile legale de comercializare in urmatoarele situatii:
- sunt incalcate orice dispozitiile legale privind productia sau comercializarea produsului respectiv continute de legislatia specifica din domeniile protectiei consumatorilor, protectiei mediului, conformitatii produselor sau din altele similare;
- produsele nu sunt conforme specificatiilor tehnice de produs si/sau conditiilor de calitate.
Care este procedura pentru a se distruge produsele accizabile
Pentru ca distrugerea produselor accizabile in antrepozitul fiscal sa nu fie considerata eliberare pentru consum antrepozitarul autorizat trebuie ca inainte de efectuarea operatiunii de distrugere sa solicite aprobarea autoritatii vamale teritoriale in raza careia isi desfasoara activitatea. Cererea de aprobare a distrugerii produselor accizabile trebuie insotita de urmatoarele documente:
- un memoriu in care sa justifice cauzele si cantitatile de produse accizabile care fac obiectul distrugerii in antrepozitul fiscal;
- dovada interventiei cazului fortuit sau cauzei de forta majora ori documentele justificative care confirma cauzele care determina distrugerea produselor accizabile in antrepozitul fiscal: rapoarte de evaluare a produselor sau rapoarte de evaluare a produsului si/sau materiei prime ori a materialelor auxiliare, emise de un laborator acreditat, procese-verbale de certificare a calitatii, procese verbale de constatare a neconformitatii produsului, precum si orice alte documente, dupa caz.
Actul normativ citat prevede ca cererea si documentatia se depun la autoritatea vamala teritoriala astfel:
- in termen de cel mult 60 de zile de la data producerii evenimentului, in situatia interventiei unui caz fortuit sau unei cauze de forta majora;
- in termen de cel mult 30 de zile de la data constatarii neindeplinirii conditiilor de comercializare.
Autoritatea vamala are 15 zile la dispozitie, de la data primirii documentatiei, sa analizeze solicitarea si sa decida asupra incadrarii operatiunii de distrugere ca nefiind eliberare pentru consum. Decizia motivata a autoritatii vamale teritoriale va fi comunicata antrepozitarului autorizat in termen de maximum 5 zile de la data luarii deciziei urmand ca operatiunea de distrugere sa se efectueze in termen de maximum 45 de zile de la data primirii deciziei de aprobare, sub supravegherea reprezentantului autoritatii vamale teritoriale.
Ordinul MFP stabileste ca, daca operatiunea de distrugere nu are loc in intervalul celor 45 de zile si in prezenta reprezentantului autoritatii vamale teritoriale, decizia de aprobare isi pierde valabilitatea, iar distrugerea produselor accizabile dupa acest termen limita sau in lipsa reprezentantului autoritatii vamale teritoriale va fi considerata eliberare pentru consum.
Distrugerea produselor accizabile poate consta intr-o distrugere totala sau o distrugere partiala, cu recuperarea materiilor prime ori a materialelor auxiliare, in functie de cauzele care au generat-o.