Daca impulsul initial este sa renunti la formatul standard care te obliga sa enunti coerent un obiectiv profesional, recomandarea noastra este sa nu o faci, si asta nu neaparat pentru ca un potential angajator nu ar acorda atentie aplicatiei tale daca nu ai aceasta rubrica, ci pentru ca exercitiul gandirii si punerii in cuvinte a acestui obiectiv nu poate decat sa iti faca foarte bine.
Pentru a redacta un obiectiv profesional care sa te reprezinte si sa incununeze inspirat CV-ul (mai degraba decat sa il coboare in banalitate prin preluarea automata de exprimari gata preparate), recomandam:
1. Gandeste-te la rubrica “obiectiv profesional” ca la o scurta scrisoare de intentie. Ideea este ca intr-o fraza sa reusesti sa redai ce poti aduce in organizatie cu ajutorul competentelor, experientei si valorilor pe care le ai.
2. Chiar daca ideea de baza ar trebui sa fie aceeasi, formularea obiectivului ar trebui sa fie specifica pentru fiecare pozitie la care aplici. Un obiectiv general de genul: “o cariera in vanzari/marketing/resurse umane” nu va spune nimanui nimic concret despre cine esti si de ce aplici pentru o anumita pozitie.
3. Limiteaza descrierea la o fraza. Obiectivul trebuie sa fie clar si concis, exprimarile alambicate si inutil detaliate risca sa plictiseasca. Daca nu reusesti de la inceput sa redai ideea esentiala doar intr-o fraza, poti scrie mai mult urmand ca apoi sa scurtezi pe cat posibil exprimarea. Elimina enumerarile prea lungi, identifica eventuale redundante sau modalitati mai scurte de a exprima o idee.
4. Nu copia exprimari care au parut ca suna bine in alte CV-uri. Te poti inspira din ele, dar evita locurile comune si cuvintele golite de sens prin uzura, de genul: “provocator”, “interesant”, “dinamic”, etc.
5. Nu uita sa te asiguri ca nu exista greseli de ortografie sau de gramatica. Daca obiectivul profesional este primul lucru pe care il vede un potential angajator atunci cand iti citeste CV-ul, inseamna ca trebuie sa ii acorzi suficient timp si rabdare pentru a crea acea impresie pozitiva care pare sa fie esentiala in astfel de cazuri.
6. Nu uita ca obiectivul trebuie sa fie despre tine. Redacteaza restul CV-ului si revino apoi la aceasta rubrica pentru a-ti usura efortul de concentrare si concizie. E ca si cum ai pune concluzia la inceputul demonstratiei.
Articol aparut initial pe www.portalhr.ro. Puteti citi articolul original aici.
Comentarii articol (0)