Unele dintre cele mai mari amenzi stabilite de Codul muncii sunt prevazute pentru angajatorii care folosesc forta de munca "la negru", adica salariari care nu sunt angajati cu forme legale. Primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca este sanctionata cu amenda de la 10.000 la 20.000 de lei pentru fiecare persoana identificata.
O amenda de pana la 10.000 de lei, dar nu mai mica de 5.000 de lei pot primi si angajatorii care incalca prevederile legale in ceea ce priveste acordarea zilelor libere cu ocazia sarbatorilor legale. Legislatia muncii prevede ca zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
- 1 si 2 ianuarie;
- prima si a doua zi de Pasti;
- 1 mai;
- prima si a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 1 decembrie;
- prima si a doua zi de Craciun;
- doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.
De asemenea, se stabileste ca cei care trebuie sa lucreze in zilele de sarbatoare legala (fiind vorba de domenii unde activitatea unde nu poate fi intrerupta - alimentatie publica si unitati sanitare) au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
O amenda de pana la 5.000 de lei poate fi aplicata si pentru neacordarea indemnizatiei prevazute de normele legale, in cazul in care angajatorul isi intrerupe temporar activitatea cu mentinerea raporturilor de munca. Mai exact, potrivit legislatiei muncii, angajatorii au dreptul sa isi reduca sau sa isi intrerupa temporar activitatea pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, insa in aceasta perioada, sunt obligati sa le acorde salariatilor implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, o indemnizatie platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.
Ce alte amenzi mai prevede Codul muncii pentru angajatori
Legislatia muncii ii obliga pe angajatori sa acorde salariatilor un repaus saptamanal salariatilor in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica. Incalcarea acestei prevederi poate fi sanctionata cu amenda de de la 1.500 lei la 3.000 lei.
Cu acceasi amenda vor fi sanctionati si angajatorii care nu respecta dispozitiile legale in ceea ce priveste munca suplimentara, adica munca prestata in afara duratei saptamanale a timpului normal de munca de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana. Legislatia muncii stabileste ca munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia caz in care salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru. In perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.
In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in 60 de zile calendaristice, in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia. Sporul pentru munca suplimentara se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza. Cititi mai multe informatii despre obligatiile angajatorilor fata de salariatii care muncesc ore suplimentare AICI.
Cu o suma de pana la 3.000 de lei vor fi amendati si angajatorii care incalca prevederile legale referitoare la munca de noapte. Spre exemplu, Codul muncii stabileste ca durata normala a timpului de lucru, pentru salariatul de noapte, nu va depasi o medie de 8 ore pe zi, calculata pe o perioada de referinta de maximum 3 luni calendaristice, cu respectarea prevederilor legale cu privire la repausul saptamanal.
In plus, se stipuleaza ca femeile gravide, lauzele si cele care alapteaza nu pot fi obligate sa presteze munca de noapte. Or, angajatorii care nu respecta aceste reguli pot fi amendati.
Tot 3.000 de lei amenda pot primi maxim si angajatorii care impiedica salariatii sa participe la greva sau care ii obliga sa munceasca in timpul grevei.
Nu in ultimul rand, angajatorii pot fi amendati cu pana 3.000 de lei daca refuza sa inregistreze demisiile salariatilor sau daca incalca prevederile art. 27 din Codul muncii, care stabileste ca o persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci, dar si ca solicitarea, la angajare, a testelor de graviditate este interzisa.
Legislatia muncii ii obliga pe angajatori tina sa evidenta orelor de munca prestate de fiecare salariat si de a supune controlului inspectiei muncii aceasta evidenta ori de cate ori este solicitat, cei care nu se achita de aceasta obligatie fiind pasibili de o amenda cuprinsa intre 1.500 si 3.000 de lei.
De asemenea, nerespectarea dispozitiilor privind garantarea in plata a salariului minim brut pe tara este sanctionata amenda de la 300 lei la 2.000 lei.
2.000 de lei este amenda maxima si pentru angajatorii care nu ofera salariatului, inainte de inceperea actvitatii, un exemplar al contractului individual de munca, in timp ce petru refuzul angajatorului angajatorul de a elibera unui salariat sau unui fost salariat un document care sa atesteactivitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, amenda este cuprinsa intre 300 lei si 1.000 lei.