Potrivit Legii 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, sectiile de votare se organizeaza in fiecare municipiu, oras sau comuna, iar numarul lor este stabilit in functie de numarul de locuitori. Astfel, se va lua in considerare organizarea unei sectii de votare la 1.000-2.000 de locuitori.Alegatorii vor fi inscrisi in liste electorale permanente, in liste electorale complementare sau in liste suplimentare si vor vota, la aceeasi sectie de votare, pentru consiliul local, consiliul judetean, pentru primar si pentru presedintele consiliului judetean.
Daca sunt persoane care, cu cel putin 3 luni inaintea scrutinului, si-au stabilit resedinta intr-o alta circumscriptia electorala in care au loc alegeri, acestea vor solicita inscrierea de catre primar intr-o lista electorala suplimentara, pe baza actului de identitate.
In lista suplimentara sunt inscrise si persoanele omise din copia de pe lista electorala permanenta, care se prezinta la vot si fac dovada, cu actul de identitate, ca domiciliaza in raza sectiei de votare respective.
Cand se utilizeaza urna speciala
Exista si cazuri in care alegatorul nu se poate deplasa din cauza bolii sau a invaliditatii, astfel ca va fi absolvit de obligatia votarii la sectia de votare de care apartine cu domiciliul. In aceasta situatie, insa, presedintele biroului electoral ale sectiei de votare (BSV) poate aproba, la solicitarea scrisa a alegatorului aflat in imposibilitatea deplasarii, utilizarea urnei speciale.
Astfel, se va forma o echipa, din cel putin 2 membri ai BSV, care se vor deplasa la domiciliul alegatorului cu o urna speciala si cu materialul necesar votarii:
- stampila cu mentiunea <<Votat>>;
- buletine de vot;
- extras de pe copia listei electorala permanenta/copia listei electorale complementare/lista suplimentara.
Unde voteaza membrii birourilor electorale?
Conform prevederilor legale in vigoare, presedintele si membrii BSV isi vor exprima optiunea la sectia de votare unde isi indeplinesc atributiile.
In cazul in care sectia de votare in care au atributii este diferita de cea in a carei raza au domiciliul, membrii BSV vor fi inscrisi in lista suplimentara si, in acelasi timp, vor fi radiate din lista electorala permanenta existenta la sectia de votare in a carei raza domiciliaza.
In aceeasi situatie se va afla si personalul insarcinat cu mentinerea ordinii publice in ziua alegerilor, precum si personalul tehnic auxiliar.
Toate articolele din sectiunea Alegeri locale 2012 pot fi consultate aici.
Comentarii articol (34)