Armele cibernetice au parasit de mult fictiunea pentru a deveni realitate, sustine raportorul bulgar Ivailo Kalfin in raportul sau privind siguranta internetului. Acesta puncteaza ca multi cetateni europeni ar putea fi afectati de un atac informatic, de aceea este necesara elaborarea unei strategii in materie de securitate cibernetica.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
Raportul referitor la protectia infrastructurilor critice de informatie cere Comisiei Europene si Agentiei Europene pentru Securitatea Retelelor Informatice si a Datelor sa demareze un dialog constructiv cu statele pentru dezvoltarea unor politici comune pentru protejarea acestor infrastructuri. In acelasi timp, raportul indeamna statele membre sa organizeze echipe nationale de interventie in caz de urgenta informatica (CERT) si sa dezvolte strategii nationale in materie de securitate cibernetica.
"Internetul este o infrastructura critica, iar perturbarea acestuia ar putea duce la pierderi substantiale si riscuri privind securitatea, afectand un numar foarte mare de cetateni si intreprinderi europen", spune raportorul bulgar Ivailo Kalfin in expunerea de motive.
In raport se mai arata faptul ca, pentru a evita dublarea unor actiuni, este necesara coordonarea marelui numar de activitati care sunt desfasurate in prezent de catre diverse institutii, organisme si agentii internationale si ale UE, precum si de catre statele membre.
Printre celelalte propuneri lansate de raportorul bulgar, se numara: lansarea unei initiative pan-europene de educare a utilizatorilor in legatura cu posibilele amenintari si sprijinirea utilizatorilor de catre operatori si proprietarii infrastructurilor critice de informatie.
Deputatii europeni vor dezbate, in plen, raport referitor la protectia infrastructurilor critice de informatie, urmand ca marti, 12 iunie, sa ia o decizie cu privire la propunerile lui Kalfin.
Deputatii europeni mai pregatesc rapoarte si despre protectia copiilor in lumea digitala, atacurile impotriva sistemelor informatice si protectia datelor in lumea digitala.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Evenimente online oferite abonaților avocatnet.ro premium complet
Comentarii articol (1)