In data de 12 iulie 2005, Curtea Europeanã a Drepturilor Omului a pronunþat o hotãrâre privitoare la 7 dintre cei 25 de reclamanþi în cauza Moldovan ºi alþii împotriva României, care priveºte evenimentele ce au avut loc în localitatea Hãdãreni din judeþul Mureº la data de 20 septembrie 1993, când locuinþele a 13 familii de romi au fost incendiate.
Curtea a constatat încãlcarea art. 3 (interzicerea torturii ºi a tratamentelor inumane ºi degradante), art. 6 alin. 1 (dreptul la un proces echitabil într-un termen rezonabil), art. 8 (dreptul la respectarea vieþii private ºi de familie) ºi 14 (interzicerea discriminãrii) coroborat cu art. 6 ºi 8 ale Convenþiei Europene a Drepturilor Omului.
Curtea a respins capãtul de cerere, întemeiat pe art. 6 alin. 1 din Convenþie, potrivit cãruia lipsa unei anchete eficiente care sã conducã la inculparea ºi condamnarea tuturor celor vinovaþi i-a privat pe reclamanþi de dreptul de a formula o acþiune civilã în despãgubiri împotriva statului.
Reclamanþilor le-au fost acordate sume cuprinse între 11.000 ºi 95.000 euro cu titlu de daune materiale ºi morale.
Reamintim cã la data de 5 iulie 2005, Curtea a pronunþat o hotãrâre parþialã în aceastã cauzã, prin care a luat act de soluþionarea amiabilã a litigiului intervenitã între Guvern ºi majoritatea reclamanþilor ºi a radiat cauza de pe rol în ceea ce-i priveºte pe aceºtia.
Trebuie subliniat, în acest context, cã evenimentele care au generat litigiul la Strasbourg s-au petrecut cu mai bine de un deceniu în urmã, într-o perioadã în care România nu era parte la Convenþie, iar instanþele interne au condamnat penal 12 sãteni implicaþi în evenimente ºi au acordat reclamanþilor despãgubiri pentru prejudiciile materiale ºi morale suferite. În plus, imediat dupã evenimente, Guvernul a alocat fonduri bugetare destinate reconstruirii caselor avariate sau distruse.
Comentarii articol (0)