In Cauza Geleri impotriva Romaniei, Curtea Europeana a Drepturilor Omului (Sectia a treia), reunita intr-o camera compusa din Josep Casadevall, presedinte, Elisabet Fura-Sandström, Corneliu Birsan, Alvina Gyulumyan, Egbert Myjer, Ineta Ziemele, Ann Power, judecatori, si Santiago Quesada, grefier de sectie, dupa ce a deliberat in camera de consiliu, la 25 ianuarie 2011, pronunta prezenta hotarare, adoptata la aceeasi data:
1. La originea cauzei se afla Cererea nr. 33.118/05 indreptata impotriva Romaniei, prin care un cetatean turc, domnul Zeyneddin Geleri (reclamantul), a sesizat Curtea la 1 septembrie 2005 in temeiul art. 34 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale (Conventia).
2. Reclamantul este reprezentat de Fikri Ergen, avocat in Bruxelles. Guvernul roman (Guvernul) este reprezentat de agentul guvernamental domnul Razvan-Horatiu Radu, din cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Informat cu privire la dreptul sau de a lua parte la procedura (art. 36 paragraful 1 din Conventie si art. 44 din Regulament), guvernul turc nu a dorit sa se prevaleze de dreptul sau de a interveni in procedura.
3. La 16 aprilie 2009, presedintele Sectiei a treia a hotarat sa comunice Guvernului cererea. In conformitate cu art. 29 paragraful 1 din Conventie, acesta a hotarat, de asemenea, ca admisibilitatea si fondul cauzei vor fi examinate impreuna.
I. Circumstantele spetei
4. Reclamantul s-a nascut in 1973 si locuieste in Chisinau, in Moldova.
5. Reclamantul este cetatean turc de origine kurda, cu domiciliul in Bucuresti inainte de a fi expulzat. La 15 noiembrie 1993, acesta a fost inregistrat de Serviciul pentru Straini al Municipiului Bucuresti care i-a prelungit dreptul de sedere de la 20 ianuarie 1994 pana la 19 iulie 1994.
6. La 7 mai 1998, reclamantul a fost condamnat la 2 ani de inchisoare cu executare de Judecatoria Focsani pentru nerespectarea normelor privind operatiunile de import si export, fals, fals privind identitatea si trecerea ilegala a frontierei. Astfel cum reiese din copia hotararii definitive de condamnare, depusa la dosar de Guvern, pedeapsa pronuntata impotriva reclamantului a facut obiectul gratierii, in ziua in care a fost pronuntata.
7. La 27 noiembrie 1998, printr-o hotarare judecatoreasca definitiva, reclamantul a obtinut statutul de refugiat politic in Romania. Acest statut i-a fost acordat pentru o durata nelimitata, prin ordinul ministrului de interne din 15 octombrie 2001.
8. In 2003, acesta s-a casatorit cu o cetateana romanca. Ocopie a certificatului de casatorie a fost depusa la dosar. La 25 ianuarie 2005, cuplul a avut o fiica. In afara de aceasta, reclamantul mai era asociat in doua societati comerciale.
9. Prin ordonanta din 21 februarie 2005, procurorul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti l-a declarat pe reclamant indezirabil si i-a interzis sederea in Romania pentru o perioada de 10 ani, pe motiv ca „indicii temeinice si grave indicau faptul ca acesta desfasura activitati de natura sa puna in pericol siguranta nationala”. Ultimul paragraf al ordonantei indica faptul ca aceasta fusese comunicata reclamantului si pusa in aplicare de Autoritatea pentru straini, obligatie care decurgea din art. 81 al Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul strainilor in Romania.
10. Aceasta ordonanta a fost comunicata reclamantului la 23 februarie 2005. La aceasta ultima data, la ora 18,45, a fost arestat si expulzat in Italia. Din elementele aflate la dosar reiese ca reclamantul nu a fost retinut intr-un centru de detentie temporara. Potrivit persoanei in cauza, inainte de expulzarea sa in Italia, agentii de politie insarcinati cu executarea acestei masuri l-au lovit si l-au ranit cu ocazia prinderii sale in vederea expulzarii. Acesta afirma ca a fost lovit si ranit si, din aceasta cauza, si-a pierdut cunostinta, trezindu-se doar la aeroportul din Bucuresti. Reclamantul a aterizat la Verona. Ulterior, a plecat la Roma, unde a fost examinat de E.Z., medic in Asociatia de combatere a torturii, Medici contro la tortura, care a intocmit un certificat constatator medical. O copie a certificatului medical a fost depusa la dosarul prezentei cauze.
Nota AvocatNet.ro: Textul integral al Hotararii CEDO poate fi consultat in fisierul atasat.
Comentarii articol (3)