OUG nr. 24/2012 a modificat recent Codul fiscal, actul normativ fiind publicat in Monitorul Oficial. nr. 384 din 7 iunie 2012. Printre altele (citeste AICI ce alte modificari a adus OUG nr. 24/2012 Codului fiscal), OUG nr. 24/2012 a adus cateva noutati importante in ceea ce priveste impozitul pe profit incepand cu 1 iulie 2012.
Spre exemplu, actul normativ limiteaza dreptul de deducere pentru cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii, aferente autoturismelor folosite de persoanele cu functii de conducere si de administrare ale persoanei juridice.Conform noilor prevederi, interpretate de Directia Generala a Finantelor Publice Valcea, aceste cheltuieli sunt deductibile in procent de 50% pentru cel mult un singur autoturism aferent fiecarei persoane cu astfel de atributii.
Pana la 1 iulie, aceste cheltuieli erau deductibile integral pentru un singur autoturism aferent fiecarei persoane cu atributii de conducere sau administrative intr-o entitate juridica.
De asemenea, tot de la inceputul lunii iulie, OUG nr. 24/2012 modifica si art. 21, litera t) care prevedea pana acum ca nu sunt deductibile 50% din cheltuielile privind combustibilul, pentru vehiculele rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv transportului rutier de persoane, cu o greutate maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietatea sau in folosinta contribuabilului.
Dupa modificare, litera t) prevede ca nu sunt cheltuieli deductibile "50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, cu o masa totala maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietatea sau in folosinta contribuabilului".
Potrivit unei informari a Directiei Generale a Finantelor Publice Valcea, prin notiunea de „cheltuieli” se inteleg cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii aferente autoturismelor, inclusiv combustibilul.
La fel ca pana acum, aceste cheltuieli sunt in continuare integral deductibile pentru situatiile in care vehiculele respective se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:
- vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;
- vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii;
- vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
- vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane sau pentru instruire de catre scolile de soferi;
- vehiculele utilizate ca marfuri in scop comercial.
Codul fiscal mai prevede ca cheltuielile care intra sub incidenta acestor prevederi nu includ cheltuielile privind amortizarea.
Recent, Finantele au lansat in dezbatere publice si normele de aplicare pentru aceste noi reglementari referitoare la impozitul e profit. Cititi AICI cum s-ar putea aplica noile prevederi privind deductibilitatea cheltuielilor cu vehiculele
Deduceri la impozitul pe profit pentru cei care cumpara creante de la banci
OUG nr. 24/2012 prevede, de asemenea, cateva facilitati pentru contribuabilii cesionari care achizitioneaza creantele neperformante din sectorul bancar. Astfel, acestia vor beneficia de o deducere la calculul profitului impozabil, prin intermediul provizionelor fiscale.
Potrivit noilor prevederi, aplicabile de la 1 iulie 2012, contribuabilii au dreptul la deducerea provizioanelor/ajustarilor pentru deprecierea creantelor preluate de la institutiile de credit in vederea recuperarii acestora, in limita diferentei dintre valoarea creantei preluate prin cesionare si suma de achitat cedentului, pentru creantele care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
- sunt cesionate si inregistrate in contabilitatea cesionarului dupa 1 iulie 2012 inclusiv;
- sunt transferate de la o persoana sau datorate de o persoana care nu este afiliata contribuabilului cesionar;
- au fost incluse in veniturile impozabile ale contribuabilului cesionar.
Comentarii articol (9)