TVA la achitarea facturii, dar cu cateva conditii
Liviu Voinea a declarat, in cadrul interviului, ca proiectul privind plata TVA la incasarea facturii este in lucru, fiind deja elaborate nota de fundamentare, anexele si tabelele, insa el trebuie agreat cu FMI si Comisia Europeana. "Ne dorim sa implementam TVA-ul la incasare, doar ca sunt o serie de aspecte: unul e sa ii convingem pe cei de la Fond (FMI, n.r.) ca nu exista un impact negativ sau ca, in masura in care el ar putea exista, noi il vom atenua", spune Voinea.
Totodata, acesta adauga ca proiectul va fi aplicat cu anumite conditii, in cazul firmelor cu mai putin de 500.000 euro cifra de afaceri.
"Asadar, firma A - cu sub 500.000 euro cifra de afaceri - transmite firmei B o factura. In prezent, firma A are de platit TVA, iar firma B isi deduce TVA. Cand plateste insa B lui A facura, nu mai conteaza. Ceea ce avem in analiza este ca firma A sa plateasca TVA numai cand primeste efectiv banii de la B, dar nici firma B sa nu isi poata deduce TVA pana la achitarea facturii. Mai mult, acest lucru sa poata fi facut doar daca banii sunt virati prin banca", spune secretarul de stat.
Referitor la cota unica, Voinea precizeaza ca in 2012 aceasta se pastreaza si ca nu se poate pronunta pentru ce va fi in viitor.
"Inainte de a face orice, e nevoie sa ai increderea partenerilor: Fondul, Comisia, mediul de afaceri. Imbunatatirea Codului Fiscal fara consecinte bugetare negative. Se pot face punctual multe lucruri si vrem sa le facem in 2012. Ce va fi in 2013 vom trai si vom vedea", spune secretarul de stat.
Sistem simplificat de TVA
Referitor la faptul ca micii contribuabili acuza controale prea dese din partea Fiscului, Voinea mentioneaza ca pana la finalul anului 2012 se va introduce un sistem simplificat de TVA, care in prezent se discuta cu Fondul.
Potrivit declaratiilor secretarului de stat, accentul se va pune pe contribuabilii mari, in timp ce micii contribuabili nu vor mai fi vizitati de cate 4 ori pe an de Fisc. "Trebuie atat sa dramuim resursele limitate de care dispunem, cat si sa ii lasam pe cei care au o mica afacere sa traiasca", precizeaza Voinea.
Deficitul bugetar se va reduce cu 0,5% in fiecare an
Intrebat ce schimbari va aduce ministerul din care face parte in finantele publice din 2013, Liviu Voinea a mentionat ca si in 2013 si in anii de dupa, MFP va continua procesul de consolidare fiscala. Astfel, deficitul comercial va continua sa scada, dar este posibil ca incepand cu 2013 structura veniturilor si eficienta cheltuielilor sa se modifice. Totusi, obiectivul final al politicii fiscal bugetare, acela de consolidare fiscala, va ramane, iar deficitul bugetar se va reduce cu 0,5% in fiecare an.
In ceea ce priveste impozitul progresiv, Voinea sustine ca nu poate discuta despre ce va fi in 2013, avand in vedere ca Guvernul din care face parte are un mandat pana la legislativele din aceasta toamna. Mai mult, secretarul de stat subliniaza ca, pana in martie 2013, MFP are constrangeri cu finantatorii internationali, iar orice modificare de fiscalitate trebuie agreata cu acestia. "Probabil ca vom face o modificare a distribuirii poverii fiscale…", spune Voinea.
Se va reorganiza ANAF-ul?
Conform declaratiilor lui Voinea, ANAF deruleaza, in prezent, un proiect de reorganizare, cu expertiza Bancii Mondiale, ce are drept scop reducerea posibilitatii legaturilor de prietenie intre directiile locale si unii oameni de afaceri locali. Procesul va dura, insa, aproximativ 2 ani, mai ales ca a fost blocat o perioada si acum a fost demarat din nou.
"Scopul final este ca decizia de a-l controla pe X sau pe Y, ca si rezultatul controlului, sa nu mai fie atributul directiilor locale, ci sa fie luat aici", incheie secretarul de stat.
Comentarii articol (1)