Daca pana de curand veniturile din agricultura ori nu au fost luate in seama, ori nu au contat, n-as sti sa va dau un raspuns clar din ce cauza sau motiv, acum le-a venit randul. Impropriu spus acum, pentru ca OUG 125 din 2011 a modificat Codul Fiscal inca de la 1 ianuarie 2012, dar oamenii tot n-au crezut ca se se va aplica. Au sperat ca se schimba ministrii si poate isi aduce aminte cineva si de ei.
Pana in 2011, arendatorii aveau obligatia sa isi declare singuri veniturile din arenda, insa realitatea a demonstrat ca nu o facea mai nimeni. Cum sa se duca nea Gheorghe la Fisc si sa i se impoziteze dublele de grau pe care le-a luat de pe juma de pogon de pamant, cand el nici macar nu stie sa scrie si are aproape 80 de ani?
Anul 2012 nu este un an bun pentru agricultura, culturile nu au fost nici macar la nivelul culturilor medii ale ultimilor 10 ani, insa anul precedent a fost exceptional, un an de referinta, un an cu care te intalnesti la 10-15 ani o data. Cu toate astea, de acum sunt impozitate la sursa veniturile din arenda.
Cum sunt impozitate veniturile din arenda, o sa incerc sa dezbatem aici, pentru ca subiectul in cauza a creat multe dileme, iar realitatea, de fapt e cu totul alta.
"Impozitul pe veniturile din arenda se calculeaza prin retinerea la sursa de catre platitorii de venit la momentul platii venitului, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net, impozitul fiind final."
"In cazul in care arenda se exprima in natura, evaluarea in lei se face pe baza preturilor medii ale produselor agricole, stabilite de consiliul judetean (pentru anul 2012 graul fiind de 0,65 lei/kg conform Hotararii Consiliului Judetean Calarasi, de exemplu)".
"Impozitul calculat si retinut pentru veniturile din arenda se vireaza la bugetul de stat lunar, pana la data de 25 a lunii urmatoare."
"Venitul net din arenda se stabileste la fiecare plata prin deducerea venitului brut a cheltuielilor determinate plin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut."
(Extras din art.62 Legea 571/2003 privind Codul Fiscal, modificat prin OUG 125/2011)
Ce presupune acest lucru de fapt?
Trebuie explicat fiecarui arendator, respectiv proprietar de teren, ca anul acesta va primi mai putini bani decat si-ar fi imaginat ca primeste. La contractele de arenda trebuie incheiat cate un act aditional in 5 exemplare, prin care arendatorului i se aduce la cunostinta ca venitul din arenda este impozitat la sursa si ca el nu are obligatii fiscale.
Arendasul este obligat sa depuna actul aditional atat la Consiliul local cat si la APIA.
Arendasul este obligat sa declare fiecare CNP, respectiv arendator in parte, in declaratia 112, lunar, la fiecare 25 a lunii urmatoare pentru care s-a facut plata arendei. Arendasul trebuie sa calculeze impozitul venitul din arenda, iar cum lucrurile in Romania nu sunt facute sa fie simple ci complicate, arendasul eventual trebuie sa ia in foarte serios acest fapt.
Cum stau lucrurile in realitate?
Arendasului ii va fi foarte greu sa ii explice proprietarului de teren, unii dintre ei batrani si semi-analfabeti, pe care nu poti sa ii scoti din ale lor, ca primeste mai putini bani sau grau.
Arendasul se lupta inca cu titlurile de proprietate si punerile in posesie suprapuse, iar de cele mai multe ori, pe un titlu apar vreo 5-10 mostenitori de drept, fara succesiuni facute sau chiar de multe ori fara puuneri in posesie, iar eu personal nu voi fi surprinsa daca mortii vor plati impozite!
Arendasul, de cele mai multe ori, om al campului si fara a folosi tehnica de calcul, va trebui sa calculeze impozitul, sa il declare si sa raporteze 100 sau 1.000 de CNP-uri, poate fara a sti cum sa o faca. Arendasul va trebui sa intocmeasca actele aditionale de modificare a contractelor de arenda si sa mai faca niste drumuri cu ele, pe la APIA si Consiliile Locale, iar el inca nici nu si-a strans recolta de pe camp sau nu si-a pregatit terenul pentru aratul de toamna.
Multi dintre ei sunt disperati, nu stiu incotro sa o ia si cum sa rezolve problema. Unii nu au inceput impartirea arendei, cu toate ca in fata portii lor se strang zilnic cate 20-30 de tarani nevoiasi, care ii implora sa le dea graul, ca nu mai au ce da copiilor de mancare.
Unii dintre ei au dat graul fara a retine nici un impozit, altii au fost mai isteti si au pus arendatorul sa semneze o hartie, cum ca cel din urma se va duce la Fiisc sa isi declare boabele.
Modul de calcul al impozitului pe venitul din arenda
Presupunem ca societatea se hotaraste sa plateasca 600 kg de grau la hectar.
Pretul mediu pentru grau stabilit de Consiliul Judetean Calarasi este 0,65 lei/kg.
Pretul pietei este de 0,95 lei/kg.
Arenda in natura
600 kg x 75% x 0,65 lei/kg x 16% = 46,80 lei
Arenda in bani
600 kg x 75% x 0.95 lei/kg x 16% = 68,40 lei
Dilemele unui contabil sunt urmatoarele:
1. De ce impozitul nu este acelasi in cele 2 cazuri?
2. Cate erori vom intampina la intocmirea declaratiei 112?
Dar cum noi avem capacitatea de a ne resemna, unde-i lege (nu) e tocmeala, indiferent cat de stramba sau dreapta e legea.
Comentarii articol (46)