Restantele au explodat in luna crizei politice, scrie adevarul.ro.
Restantele la creditele contractate de populatie si firme au inregistrat o crestere semnificativa in luna iulie, in special din cauza deprecierii acute a leului in raport cu euro, determinata de criza politica. Valoarea lor a ajuns la peste 5,86 miliarde de euro, mai mare cu aproape 4% fata de luna precedenta si cu 18,75% comparativ cu nivelul de la inceputul anului. Sumele restante la creditele in lei au ajuns la 10,54 miliarde de lei (echivalentul a 2,3 miliarde de euro) si au urcat doar in iulie cu 3,5%, iar in ultimele sapte luni, cu 13,4%.
Tara de huzur. Cum am ajuns cei mai lenesi europeni, relateaza capital.ro.
Acum cateva zile, prezentatorii de stiri ne anuntau revoltati ca muncim cel mai mult din Uniune. Altii au afisat lucrurile ironic: de fapt, taiem frunze la caini, pentru ca suntem si cel mai putin productivi din Europa. Ambele fenomene sunt reale, insa cauzele lor sunt complexe si ne indeamna, din pacate, la pesimism. Productivitatea redusa a anga¬jatilor romani are cateva cauze sociale: pe de o parte, trecutul comunist, in care normele de lucru erau atinse mai degraba pe hartie decat in realitate, oamenii nefiind neaparat preocupati de rezultatele muncii lor; pe de alta, conditiile precare de munca din tara, departe de pretentiile salariatilor care se simt, astfel, demotivati.
Evz.ro: Privatizarea Oltchim, inca in coada de peste.
Statul a facut un pas pentru a vinde Oltchim: renunta la convertirea creantelor in actiuni. Mai ramane sa se inteleaga cu investitorii. Ce sanse mai are privatizarea Oltchim? Principalul actionar minoritar al combinatului, PCC, considera ca noua decizie a Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), de a vinde combinatul la pachet cu creantele catre Electrica si AVAS, este una pozitiva.
Guvernul a taiat 2 miliarde de lei din cheltuielile pentru investitii. Vezi ce a facut cu banii, informeaza romanialibera.ro.
Investitiile publice ar urma sa produca locuri de munca, salariile majorate ale bugetarilor sa stimuleze cererea, ambele cu efecte benefice asupra economiei. Cum nu le putea avea pe amandoua in conditiile in care prognoza de crestere economica a fost redusa, Guvernul a dat cu barda in investitii: rectificarea bugetara taie 2 mld. lei de la investitii si adauga peste 1 mld. lei la cheltuielile de personal. Teoretic, investitiile publice urmeaza sa produca noi locuri de munca. Asta cu conditia sa fie eficiente. Altfel, ar putea genera chiar pierderea unor locuri de munca-daca banii sunt cheltuiti fara cap iar Guvernul va fi obligat de starea economiei sa ia masuri dure de ajustare ulterior.
Statul a ramas cu 1,19 milioane de angajati, dar numarul scazut de contribuabili nu le poate sustine salariile, titreaza zf.ro.
Numarul de bugetari a ajuns la 1,19 milioane la finele lunii iunie, fiind cu aproape 5.200 mai mic fata de inceputul anului si cu 205.000 mai putin fata de aprilie 2009, momentul incheierii primului acord cu FMI, potrivit datelor de la Ministerul de Finante. Cea mai recenta rectificare bugetara aprobata de Guvern prevede 6,7% din PIB pentru cheltuielile cu salariile bugetarilor, semnificativ mai putin decat inainte de criza, cand se apropia de 10%.
De ce creste leul? Din culisele unei ascensiuni temporare, scrie dailybusiness.ro.
Leul a inceput saptamana cu cel mai bun curs in fata euro din ultimele 55 de zile. Moneda nationala s-a intarit, la cursul BNR, cu 1,52 de bani (0,34%), pana la 4,4667 lei/euro, inregistrand astfel cel mai bun nivel de dinaintea declansarii crizei politice. De ce castiga leul teren, in conditiile in care zgomotul facut de politicieni nu s-a incheiat? Motivele trebuie cautate in “bucataria” cursului si nu pe scena politica, spun analistii economici.
Comentarii articol (0)