OUG nr. 47/2012 pentru modificarea ºi completarea unor acte normative ºi reglementarea unor mãsuri fiscal-bugetare, publicata in Monitorul Oficial nr. 635, din 6 septembrie 2012, aduc modificari la mai multe acte normative. Printre acestea se numara Codul fiscal si Codul de procedura fiscala (despre modificarile din legislatia fiscala va scriam vineri in acest articol).
Pe langa aceste doua acte normative, OUG nr. 47/2012 modifica si Legea societatilor comerciale (legea nr. 31/1990).
Mai exact, ordonanta de urgenta aduce reglementari mai clare in situatia in care dividendele cuvenite unui asociat nu sunt platite la timp.
Astfel, in prezent, prin art. 67 alin.(2) din Legea nr.31/1990 privind societatile comerciale, se prevede ca plata dividendelor cuvenite actionarilor sa se faca in termenul stabilit de adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, stabilit prin legile speciale, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data aprobarii situatiei financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat. In caz contrar, societatea comerciala va plati daune-interese pentru perioada de intarziere, la nivelul dobanzii legale, daca prin actul constitutiv sau prin hotararea adunarii generale a actionarilor care a aprobat situatia financiara aferenta exercitiului financiar incheiat nu s-a stabilit o dobanda mai mare.
Ministerul Finantelor preciza, insa, in nota de fundamentare a ordonantei de urgenta ca "s-a constat ca nu exista cadru legal pentru calculul de daune interese pentru plata cu intarziere a dividendelor, avand in vedere ca termenul de dobanda legala nu se mai regaseste in legislatia in vigoare odata cu abrogarea prevederilor Ordonantei Guvernului nr.9/2000 privind nivelul dobanzii legale pentru obligatii ".
OUG nr. 47/2012 remediaza situatia stabilind ca, daca societatea comerciala nu plateste dividendele in termenul agreat de lege, ea va datora asociatilor o dobanda penalizatoare calculata conform art. 3 din OG nr.13/2011, daca prin actul constitutiv sau prin hotararea adunarii generale a actionarilor care a aprobat situatia financiara aferenta exercitiului financiar incheiat nu s-a stabilit o dobanda mai mare.
Art. 3 din OG nr. 13/2011 prevede ca rata dobanzii legale penalizatoare se stabileste la nivelul ratei dobanzii de referinta plus 4 puncte procentuale.
Conform Bancii Nationale a Romaniei, rata dobanzii de referinta este in momentul de fata de 5.25%, ceea ce inseamna ca dobanda penalizatoare este in prezent de 9,25%.
Modificarile aduse legislatiei comerciale, prin OUG nr. 47/2012, au intrat in vigoare odata cu publicarea lor in Monitorul Oficial (6 septembrie).
Legea societatilor comerciale, modificata si in martie
Legea societatilor comerciale a fost modificata si la inceputul lunii martie tot prin ordonanta de urgenta, simplificand sarcinile administrative impuse societatilor comerciale si adoptand o serie de masuri care sa eficientizeze activitatea operatorilor economici.
OUG nr. 2/2012 a transpus in legislatia autohtona o serie de directive europene pentru care Romania se afla in risc de infrigement (incalcrea dreptului comunitar).
Mai multe despre noutatile pe care OUG nr. 2/2012 le-a adus Legii societatilor comerciale puteti citi AICI.