Site-ul va functiona ca platforma a Retelei nationale de judecatori-coordonatori in materia dreptului Uniunii Europene si va integra informatiile publicate anterior pe situl INM de catre membrii catedrei de drept al Uniunii Europene din INM. Totodata, portalul web isi propune sa fie o sursa de informatii utila pentru magistratii care se confrunta cu chestiuni de aplicare a dreptului Uniunii Europene.
Rubrica dedicata Retelei cuprinde informatii despre activitatile acesteia si noutati despre programele de formare in materia dreptului Uniunii Europene. Pagina principala este interfata pentru noutati din domeniu, de la stadiul diverselor cereri preliminare trimise de instantele din Romania si hotarari recente pronuntate de CJUE, pana la conferinte si publicatii relevante.
Rubrica dedicata cererilor preliminare cuprinde baza de date a cererilor preliminare trimise de instantele din Romania, precum si o sectiune de resurse pentru studiul trimiterilor preliminare.
Rubrica dosare tematice isi propune sa grupeze informatiile pe domenii, subdomenii si probleme specifice ivite in practica instantelor judecatoresti.
Site-ul poate fi accesat la adresa www.euroquod.ro.
Reteaua Nationala a judecatorilor-coordonatori in materia dreptului Uniunii Europene (EuRoQuod) a fost lansata la Bucuresti inca din 20 septembrie, dupa ce proiectul de dezvoltare a fost aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 520/14 iunie 2012.
In motivarea demararii acestui proiect, Institutul National al Magistraturii arata ca, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, metodele clasie de abordare a formarii profesionale a magistratilor in materia dreptului UE sunt insuficiente pentru atingerea scopului ca magistratii romani sa poata reactiona corect si eficient in cauze care implica materia mentionata. De asemenea, INM apreciaza ca "schimbul de informatii si colaborarea profesionala intre magistrati reprezinta o componenta valoroasa ce poate fi transformata intr-un veritabil instrument prin crearea unei retele de jucatori la nivel national, care sa sa activeze in rol de coordonatori sau puncte de contact pe probleme legate de aplicarea dreptului UE, dupa modelul retelelor dezvoltate de statele membre".
Conform hotararii aprobate de CSM, printre atributiile judecatorilor-coordonatori, se numara:
- De a oferi asistenta colegilor din instanta, la cerere, in scopul de a discerne cauzele in care este aplicabil dreptul UE;
- De a asista colegii din instanta cu referinte bibliografice in limba romana pe probleme specifice de drept al UE;
- De a indruma colegii de instanta cu privire la regulile de redactare a unei cereri preliminare care sa contina elementele indicate de catre Curtea de Justitie a Uniunii Europene.
Potrivit INM, reteaua EuRoQuod reuneste, intr-o prima faza, 43 de judecatori, desemnati de catre curtile de apel in raza carora isi desfasoara activitatea si de catre Inalta Curte de Justitie si Casatie. La nivel central, judecatorii vor fi coordonati de Beatrice Andresan-Grigoriu, formator cu norma intreaga in cadrul INM si membru al catedrei de drept al Uniunii Europene.
"EuRoQuod se doreste a fi un instrument care sa asiste magistratii in studiul individual al dreptului Uniunii Europene, sa ii ajute sa discearna cauzele in care este incident dreptul european de cele pur interne, sa invete sa evalueze si sa interpreteze hotararile preliminare anterioare ale Curtii de Justitie si, prin urmare, sa foloseasca mecanismul trimiterilor preliminare numai atunci cand este necesar", se precizeaza in documentul de presa al INM.
Pe termen lung, puncteaza sursa citata, obiectivul este dezvoltarea unei retele formate din cate un judecator-coordonator din fiecare instanta din tara, de la toate gradele de jurisdictie sau chiar din fiecare sectie, acolo unde necesitatile o impun.
"Crearea acestei retele vine in completarea proiectului de publicare on-line a unei evidente a cererilor preliminare adresate de instantele din Romania, precum si a unor documente utile pentru studiul si aplicarea dreptului Uniunii Europene, lansat in ianuarie de catedra de drept al Uniunii Europene din cadrul INM", se arata in comunicat.
Comentarii articol (0)