- Se sapa un put vertical pana la nivelul placilor de sist;
- Se sapa orizontal prin formatiunea de sist;
- Fisurile create se mentin deschise prin injectarea sub presiune a apei (90%);
- Dupa extractia gazului, se reduce presiunea, iar apa revine la suprafata.
Cele mai mari resurse europene de gaz de sist se afla in Suedia, Polonia si Austria.
Pentru exploatarea unui put de gaz de sist sunt necesari intre 2.300 si 4.000 m3 de apa.
Saptamana aceasta, deputatii europeni de la comisiile pentru industrie, cercetare si energie si cei de la comisia pentru mediu au votat doua rapoarte ce evalueaza aspectele industriale si energetice ale exploatarii gazului de sist, dar si impactul acesteia asupra mediului inconjurator, informeaza Parlamentul European. Raportul intocmit de Niki Tzavela (Grupul Europa Libertatii si Democratiei, Grecia) arata avantajele extractiei gazului de sist, pe cand cel al deputatului Bogus³aw Sonik (Polonia), de la Grupul Partidului Popular European (Crestin Democrat), arata riscurile.
Beneficii si riscuri
Productia de gaz de sist ar contribui la reducerea importurilor de resurse, ar creste competitia globala, avand un efect major asupra preturilor, ar crea noi locuri de munca si ar contribui la siguranta aprovizionarii.
Pe de alta parte, fracturarea hidraulica folosita in extractia gazului de sist este o mare consumatoare de apa. In acelasi timp, exista riscul contaminarii panzei freatice, al exploziilor, al scurgerilor de gaz la suprafata si al efectelor seismice.
Rapoartele vor fi votate in plen in octombrie. O parte din statele membre - Polonia, Austria, Germania, Olanda, Suedia si Regatul Unit - au permis exploatarea gazului de sist si se pregatesc pentru extractii. Alte tari, precum Franta si Bulgaria, au decis pentru moment sa suspende planurile de exploatare.
Sursa: Parlamentul European
Comentarii articol (2)