Solutia fiscala anticipata (SFIA) este recomandata in cazurile in care contribuabilul urmeaza sa efectueze tranzactii ce presupun sume substantiale, cu implicatii fiscale majore.
„Avantajul principal al unei SFIA consta in faptul ca ofera predictibilitate contribuabilului asupra tratamentului fiscal al unei tranzactii viitoare. Practic, contribuabilul va avea un confort ca tratamentul fiscal stabilit printr-o SFIA nu va fi combatut in cazul unei inspectii fiscale ulterioare, potentialele riscuri aferente devenind astfel aproape nule”, explica Bianca Calota, Consultant Taxe Accace.
Printre dezavantaje se numara probabilitatea sporita a unei inspectii fiscale din partea ANAF.
„Desi analiza unei tranzactii in scopul emiterii unei SFIA nu presupune desfasurarea unui control fiscal, aplicand pentru o SFIA, contribuabilul expune din proprie initiativa anumite semne de intrebare cu privire la o situatie fiscala anume, fiind probabil ca ANAF le va avea in vedere printr-un control fiscal ulterior, in pofida emiterii unei SFIA. De asemenea, daca o interpretare favorabila a legii ar presupune o diminuare a impozitelor ce vor fi platite, ANAF va fi mai refractar in a adopta o astfel de interpretare”, explica expertul Accace.
Lista dezavantajelor nu se incheie aici. Regulamentul spune ca SFIA isi pierde valabilitatea in situatia in care „prevederile legale de drept material fiscal in baza carora a fost luata decizia se modifica”. Asadar, daca apar modificari in ceea ce priveste coordonatele initiale ale tranzactiei, SFIA isi pierde aplicabilitatea.
„Legislatia nu exemplifica situatii in care termenii si conditiile initial prezentate pot suferi modificari. Acest fapt lasa la latitudinea organului fiscal de control sa stabileasca daca termenii s-au modificat si, implicit, daca SFIA si-a pierdut aplicabilitatea, fapt ce poate duce la discutii in contradictoriu cu organele fiscale si poate astfel genera riscuri fiscale”, explica expertul Accace.
Una dintre problemele cele mai frecvente ce pot aparea in legatura cu emiterea unei solutii fiscale anticipate este modalitatea in care organul fiscal va aprecia, in cursul procedurii de analiza, ca informatiile furnizate nu au fost complete ori dupa emiterea solutiei fiscale anticipate, la momentul unui control fiscal, ca informatiile prezentate initial s-au modificat si ca aplicabilitatea SFIA a incetat, organele de control urmand sa emita propria opinie privind tratamentul fiscal aplicabil.
In cazul in care ANAF da o interpretare fiscala diferita de cea pe care compania a avut-o pana atunci, aceasta nu este obligata sa modifice retroactiv tratamentul fiscal adoptat pentru tranzactii identice sau similare desfasurate in trecut, intrucat SFIA este aplicabila doar tranzactiilor viitoare.
Totusi, intr-un astfel de caz, prin aplicarea SFIA, contribuabilul s-ar afla in situatia delicata de a avea pentru acelasi tip de tranzactie doua tratamente fiscale diferite, inainte si dupa emiterea SFIA.
„In functie de circumstantele situatiei, contribuabilul ar trebui sa analizeze care abordare este mai eficienta, fie renuntarea la aplicarea SFIA, fie retratarea fiscala a tranzactiilor din trecut prin prisma abordarii exprimate de autoritatile fiscale in SFIA. Exista si cea de-a treia varianta, cea mai riscanta de altfel, pastrarea a doua tratamente fiscale diferite, temporal, pentru tranzactii identice sau similare”, explica expertul Accace.
De mentionat este faptul ca un contribuabil poate sa respinga abordarea ANAF exprimata intr-o SFIA, putand opta pentru neaplicarea acesteia, printr-o notificare adresata in acest sens autoritatilor.
Varianta consultantului privat
Companiile care nu vor sa recurga la SFIA pot angaja un consultant fiscal.
„Un consultant fiscal priveste «the big picture» in avantajul clientului, incercand sa ofere solutii si alternative viabile si in acelasi timp sa sublinieze si gradul de risc aferent fiecarei alternative. ANAF-ul, desi ar trebui sa analizeze obiectiv, va fi inclinat sa emita o solutie mai degraba avantajoasa statului. Pe de alta parte, pe contribuabil il intereseaza sa beneficieze de o analiza completa, obiectiva pertinent, intr-un interval de timp cat mai restrains, a unei tranzactii sau a unei situatii de fapt, precum si de asistenta profesionista in cazul unor discutii in contradictoriu cu autoritatile fiscale”, considera expertul Accace.
„Totodata, atunci cand contribuabilul duce la capat tranzactia fara a aplica o SFIA, poate exista o sansa in plus sa beneficieze de o interpretare mai putin favorabila in cazul unei inspectii fiscale”, mai spune expertul Accace.
Comentarii articol (2)